Urodilo se vám letos hodně rybízu a nevíte, co s ním? Už máte dost marmelády, sirupu nebo lívanců? Zkuste bábovku, pochutnáte si. Pokud nemáte rybíz, můžete použít i jiné ovoce, například ostružiny nebo maliny. Je fakt výborná a vůbec se nelekejte toho kefíru. Díky němu je vláčná a vydrží i několik dní, pokud vám ji někdo nesní...
Budete potřebovat:
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžíci kokosu (jen pro ty, kdo mají kokos rádi, jinak nemusí být)
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/2 hrnku oleje
- 1/3 hrnku kefíru
- rybíz ze zahrádky, asi 1 až 2 hrnky, záleží, kolik ho tam chcete (rybíz může být i mražený, ale nechte ho povolit, nebo zavařený, tam je potřeba ho přelít přes sítko, aby tam nebyla šťáva)
Postup:
Celá vejce šleháme s cukrem, přidáme kefír a olej. Zvlášť si smícháme mouky, sodu a popřípadě kokos. Po trochách vsypeme do ušlehaných vajec s cukrem. 1/3 těsta vlijeme do silikonové formy nebo do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Poté nasypeme polovinu rybízu, další třetinu těsta, zbytek rybízu a poslední část těsta. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 50 minut.
Nechte si chutnat.
Poznámka redakce: Upečenou bábovku poznáte tak, že když do ní zapíchnete špejli, tak se vám na ni žádné těsto nepřilepí. Jestliže se těsto lepí, nechte bábovku ještě péct.