Připrav si
- 8–15 trsů rozkvetlého bezu
- 170 gramů cukru
- 3 litry vlažné vody
- dva citrony
- velký hrnec
- lžičku pekařského droždí

Bez v hrnci
Do hrnce dej všechny květy, co máš natrhané. Pak nakrájej citrony na kolečka tlustá cca 1 centimetr. Naskládej je do hrnce na bezové květy tak, jak vidíš na obrázku.

Citróny
Odvaž si cukr a nasyp ho na citrony. Přidej vodu. (V této fázi zjistíš, jestli máš dostatečně velký hrnec. ) Pak přidej malou lžičku droždí. Všechno teď promíchej.
Nech limonádu 12 hodin odležet. Poté z ní vytáhni trsy bezu a kolečka citronu. (Pokud to chceš mít trochu víc citronové, tak je tam vymačkej.) V limonádě pak zůstanou ještě malé květy bezu, kterých se zbavíš přeceděním.
Tento recept můžete samozřejmě dělat i v menším/větším množství, ale jakkoli velkou várku doporučuji spotřebovat do dvou dnů.
Zajímavosti o bezu
- V České republice se vyskytují tři druhy bezu: bez černý, bez červený a bez chebdí. Na světě se jich však dá najít asi čtyřicet.
- Bez je dobrý na rýmu nebo bolest v krku. (Léčit si touto limonádou bolest v krku ale nedoporučuji.)
- Používá se i v současnosti v lékařství.
- Bezem je lidově nazýván i šeřík obecný.
Dobrou chuť!
Zdroj: Bez na Wikipedii