„Celiakie se stala součástí mého života před třemi lety. Bylo mi stále špatně, po celém těle jsem objevovala velké rudé skvrny a nemohla jsem skoro nic jíst. Doktoři nemohli přijít na to, co mi je. Nejdříve řekli, že mám podrážděný žaludek a nařídili mi rohlíkovou dietu. Po ní mi ale bylo ještě hůř. Asi dva měsíce jsem jedla pouze rýži a pila jen vodu. Po té době jsem si dala rohlík s máslem a... pupínky i bolesti břicha se objevily znovu.
Šla jsem tedy na odběry s tím, že mám podezření na bezlepkovou dietu. A nemýlila jsem se. Po průkazných krevních testech a bioptické sondě, která mi odebrala nepatrný kousek střeva, bylo rozhodnuto. Už nikdy žádný lepek.
S celou rodinou jsme bedlivě zkoumali složení potravin. Zjistila jsem, že lepek (mouka) se nevyskytuje pouze v pečivu a těstovinách, jak jsem si původně myslela. Jako zahušťovadlo se běžně objevuje třeba v ovocných čajích nebo čokoládě. Musela jsem si tedy zvyknout na speciální bezlepkové jídlo a s tím lepkovým se rozloučit. Pečivo se nedalo jíst, skoro nic nebylo... ale zvykla jsem si. Trvalo to, ale nakonec mi nic z toho nevadí. Stále objevuji nové potraviny a celiakii jsem přijala.
Jenže ruku v ruce se ke mně s celiakií dopravila alergie na laktózu (mléčný cukr), nevařené ovoce a zeleninu - kromě celeru, který je alergický i po uvaření - a ořechy. Můj jídelníček se omezil na minimum potravin. I s tím jsem se ale naučila žít.“
Já sama bezlepkovou dietu držet nemusím. Celiak nejsem. Takto ale probíhá celiakie u mé mámy a babičky.
A teď tedy odpovím na tu základní otázku. Co je to celiakie? Celiakie je to nejpokročilejší stádium bezlepkové diety, které se nedá vyléčit. Dodržováním se může zlepšit, ale nikdy nezmizí úplně. A když její dodržování zasklíte, můžete zemřít. Při celiakii se poškozují hlavně střeva, která při konzumaci lepku odumírají. Celiaci jsou citliví a spousta úprav potravin jim nemusí sedět. Například smažené nebo jinak tučné a mastné jídlo.
Další nevýhodou celiakie je náchylnost ke všem nemocem a alergiím. I pouhá viróza je schopna vás bolestně skolit.
V dnešní době existuje celkem dost značek vyrábějící bezlepkové jídlo. Ale nikdy toho nebude dost. Navíc problémem malých měst je to, že v běžných obchodech nic takového neseženete.
Spousta lidí si myslí, že držet bezlepkovou dietu je zdravé. Nebo se lepku vzdají jen proto, aby byli in. Tak si to alespoň myslí. Pravdou je, že je to pro zdravého člověka nejen nepotřebné, ale hlavně nezdravé. Jen taková bezlepková mouka je navíc dražší o více než polovinu a plná škrobů (bramborový, kukuřičný,...).
Určitě vás zajímá, jak k celiakii vlastně přijdete. Jsou známy dva způsoby. Ten první je gen. Alergie na lepek může být ukryta v genech vašich předků a může se na vás přenést. Také se ale dá získat během života - po prodělání vážné nemoci, kvůli stresu...
Příznakem této alergie jsou bolesti břicha, průjmy, úbytek váhy, vyrážka nebo třeba časté nemoci a virózy. Pokud si myslíte, že celiakii máte, nechte se otestovat. Pár kapek krve vám totiž může zachránit klid a v některých případech i život.