Co budete potřebovat:
- Bramborovou kaši (mohou být i obyčejné brambory, ale předtím si je rozmixujte)
- Hrnek teplého mléka
- Kostku droždí
- Olej na smažení
- Polohrubou mouku
- Vajíčko
- Sůl
Postup:
Připravte si kastrůlek s bramborovou kaší, do které přidáme hrníček teplého mléka. Mléko trochu osolíme a nadrobíme do něj droždí (uděláme tzv. kvásek). Necháme chvilku odpočinou. Poté do těsta přidáme vajíčko a mouku. Vše důkladně promícháme dokud nám nevznikne tuhé žluté těsto. Až budeme mít hmotu dokonale promíchanou, popraš ji moukou a nech ji tak dvacet minut vykynout. Mezitím než těsto vykyne, si nachystejte podložku, kde těsto budete vykrajovat. A vykrajovátko (můžete použít to na perníky) kulatého tvaru. Teď mě napadlo, že nemusíte použít jen „kruhy“ ale i jiné tvary např.: srdíčka, hvězdičky. Záleží jen na vaší fantazii. Těsto si přendejte z mísy na připravenou pomoučněnou podložku. A jemně jej roztáhneme na tloušťku zhruba 2-3 centimetry. Těsto je velmi jemné a lepkavé. Tak bych vám doporučila nepoužívat váleček ale roztáhnout ho rukama. Těsto si ještě trochu pomoučněte a začněte vykrajovat. Následně si v kastrůlku rozpalte olej a začněte koblížky smažit do zlatova. Nechte chvilku vychladnou a můžete podávat buď jako přílohu nebo i jako samostatný hlavní chod. Dobrou chuť.
Zajímavost o jídle:
Toto jídlo jsem poprvé jedla u příbuzných na Slovensku. Oni to však podávali s uzeným masem a zelím. Takže to můžete vyzkoušet. Já však zelí ani uzené nemusím, tak jsem si to upravila, no, jak vidíte nahoře.
Děkuji za přečtení a jestli máte nějaký dotaz k receptu, tak určitě neváhejte a napište mi do pošty nebo do komentáře.