Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Bramborové koblihy

    vydáno  •  Čtenáři píší Alíkoviny · Recepty
    Zbyli vám po obědě brambory a nevíte co s nimi? Je vám líto je vyhodit? Určitě to nedělejte a vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

    Co budete potřebovat:

    • Bramborovou kaši (mohou být i obyčejné brambory, ale předtím si je rozmixujte)
    • Hrnek teplého mléka
    • Kostku droždí
    • Olej na smažení
    • Polohrubou mouku
    • Vajíčko
    • Sůl

    Postup:

    Připravte si kastrůlek s bramborovou kaší, do které přidáme hrníček teplého mléka. Mléko trochu osolíme a nadrobíme do něj droždí (uděláme tzv. kvásek). Necháme chvilku odpočinou. Poté do těsta přidáme vajíčko a mouku. Vše důkladně promícháme dokud nám nevznikne tuhé žluté těsto. Až budeme mít hmotu dokonale promíchanou, popraš ji moukou a nech ji tak dvacet minut vykynout. Mezitím než těsto vykyne, si nachystejte podložku, kde těsto budete vykrajovat. A vykrajovátko (můžete použít to na perníky) kulatého tvaru. Teď mě napadlo, že nemusíte použít jen „kruhy“ ale i jiné tvary např.: srdíčka, hvězdičky. Záleží jen na vaší fantazii. Těsto si přendejte z mísy na připravenou pomoučněnou podložku. A jemně jej roztáhneme na tloušťku zhruba 2-3 centimetry. Těsto je velmi jemné a lepkavé. Tak bych vám doporučila nepoužívat váleček ale roztáhnout ho rukama. Těsto si ještě trochu pomoučněte a začněte vykrajovat. Následně si v kastrůlku rozpalte olej a začněte koblížky smažit do zlatova. Nechte chvilku vychladnou a můžete podávat buď jako přílohu nebo i jako samostatný hlavní chod. Dobrou chuť.

    Zajímavost o jídle:

    Toto jídlo jsem poprvé jedla u příbuzných na Slovensku. Oni to však podávali s uzeným masem a zelím. Takže to můžete vyzkoušet. Já však zelí ani uzené nemusím, tak jsem si to upravila, no, jak vidíte nahoře.

    Děkuji za přečtení a jestli máte nějaký dotaz k receptu, tak určitě neváhejte a napište mi do pošty nebo do komentáře.

    Autorka:

    Tento článek byl zařazený ke zveřejnění bývalým vedením Alíka, jeho úroveň tedy nemusí odpovídat současným redakčním standardům.

    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (2)

    Příspěvek z 31. ledna 2016 ve 12:53.
    viky290 v něm napsala:

    Reakce na PejsekNelinka:

    určitě ;) jen ještě doporučuju aby byla ta kaše studená 16

    Příspěvek z 30. ledna 2016 v 16:57.
    PejsekNelinka v něm napsala:

    To vypadá dobře. Určitě zkusím 25