Co budeme potřebovat?
- zhruba 15 stroužků česneku
- jednu větší bramboru
- cibuli
- vodu nebo zeleninový vývar (zhruba 1,25 l)
- máslo, olej, nebo sádlo
- bobkový list (já použila 3)
- 2 kuličky nového koření
- vejce, na které já zapomněla
- kmín
- majoránku
- petrželovou nať
- pepř
- sůl
- na vytunění můžete přidat slaninu jako já
Jak to uvaříme?
Nejdříve na troše sádla (nebo másla či oleje) osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Já potom přidala slaninu a ještě jsem dobrých pár minut smažila, dokud nebyla cibule takzvaně skleněná.

Česnečka - smažíme
Potom jsem to zalila horkou vodou z rychlovarné konvice, protože vývar zrovna nebyl. Zaléváme horkou vodou či vývarem, aby se proces vaření nezastavil a netrvalo dlouho, než se polévka začne zase vařit. Pokud vám, jako mně, vadí cibule, nechte ji takhle vařit do rozvaření.
Potom přidáme nakrájenou bramboru s kmínem, bobkovým listem, solí a novým kořením. Nesmíme zapomenout přidat pár stroužků česneku, které jsme nakrájeli na plátky.

Česnečka - vaříme
Nyní už jen čekáme, než se uvaří brambory. Ale ještě než budou dovařené (zhruba o 2–3 minuty dřív), přidáme zbytek česneku, který tentokrát lisujeme, pepř, majoránku, petržel a případně ještě sůl.

Česnečka - ochucujeme
Můžeme zašlehat vajíčko, aby polévka nebyla jen úplná voda. To uděláme tak, že si v hrníčku rozšleháme vajíčko a to potom pomaličku lijeme do polévky. Druhou rukou ho musíme vidličkou na hladině šlehat, aby z něj nebyl jeden velký kus, ale takové nudličky. Jen pozor, vajíčko mi dost často sebere chuť z polévky.
Doufám, že vám bude chutnat a že zaženete nemoci, kterých je v tomhle počasí víc než dost.