Alíkovina

Čoko-čoko-čokodort

vydáno  •  Čtenáři píší Alíkoviny · Recepty
Jste závislí na čokoládě? Tenhle dort je přeplněn čokoládou a uspokojí i ty největší náruživce.

Co potřebuješ?

Na korpus:

  • 200 g tmavé čokolády min. 60% 
  • 200g másla (+ na vymazání formy) 
  • 1 lžíce instantní kávy 
  • 170g hladké mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1/4 lžičky sody 
  • 200g přírodního cukru muscovado 
  • 200g třtinového cukru 
  • 25g tmavého kakaa holandského (nejlépe cukrářského) 
  • 3 vejce (M) 
  • 75ml (5 lžic) podmáslí 

Jahodová pěna:

  • cca 500 g jahod (potřebujete 250 g jahodového pyré) 
  • 50 g cukru moučka 
  • 8 g želatiny v prášku
  • 120 ml smetany ke šlehání 

Pařížská šlehačka:

  • 400 ml smetany ke šlehání 
  • 150 g čokolády na vaření (víceprocentní) 
  • 1 sáček tužidla

Závěrečná poleva:

  • 200 g tmavé čokolády (min. 60%)
  • 280 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce třtinového cukru 

Jak na to?

Příprava korpusu:

  1. Formu vymastěte a dno vyložte pečícícm papírem. Troubu předehřejte na 160°C.

  2. V hrnci rozpusťte čokoládu, máslo, kávu rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Nezahřívejte příliš, aby se vše nepřipálilo.

  3. V jedné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, cukry, kakao, aby nebyly žmolky.

  4. Ve druhé míse smíchejte vejce s podmáslím.

  5. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte se suchými ingrediencemi. Vymíchejte v hladkou, polotekutou směs.

  6. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl (dle zkušenosti se svou troubou). 

Jahodová pěna, postup:

  1. Jahody očištěné od stopek rozmixujeme. Procedíme přes jemné síto, abychom se zbavili zrníček, přelijeme do kastrůlku a osladíme.

  2. Hladinu posypeme želatinou a necháme asi 10 minut nabobtnat. Na mírném ohni zahříváme, ale nevaříme, až se želatina úplně rozpustí.

  3. Dáme vychladnout. Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní jahodové pyré. 

Pařížská šlehačka, postup:

Smetanu den předem ohřejeme, rozlámeme do ní čokoládu, mícháme a vaříme, až se čokoláda rozpustí. Smetanu necháme v chladu, druhý den ji s tužidlem ušleháme. 

Sestavování dortu:

Vychladlý korpus rozříznout na 3 díly. Pařížskou šlehačku si rozvrhnout na pomazání spodního a vrchního dílu korpusu vč. pomazání boků celého dortu. Povrchy dortu je možné potřít lehounce jahodovu marmeládou, není však nutné. Spodní díl korpusu potřít pařížskou šlehačkou, dát druhý díl korpusu a ten potřít jahodovou pěnou. Dát poslední, vrchní, díl korpusu, potřít opět pařížskou šlehačkou. Zbytkem pařížské šlehačky potřít boky dortu. Na závěr polít hodně vychladlou „závěrečnou polevou“. Pozor, teplá poleva by roztavila pařížskou šlehačku!

Tip:

Dort zdobím tzv. stuhou - čistě rozpuštěnou čokoládu si rozetřu na potravinovou fólii, nechám lehce zatuhnout a ještě v době, kdy není moc tvrdá, tzn. ještě nepraská, obalím dort dokola. Fólii sundám až po zatvrdnutí. Pak polévám jen poloviční porcí závěrečné polevy, která bude jen na vrchní části dortu.

Dort je velmi sytý, stačí malý kousek.

Autor:
» přejít do diskuse

Diskuse k článku  (2)

Příspěvek z 27. března 2015 ve 21:20.
delina v něm napsala:

čokoška mňam

Už jsem ho jedla a je výborný ikdyž ten který jsem jedla byl trošku jiný 💙 🍣🍱🍞🍜🍙🍚🍛🍲🍥🍢🍡🍘🍠🍌🍎🍏🍊🍋🍄🍅🍆🍇🍈🍉🍐🍑🍒🍓🍍🌰👄👅

Příspěvek z 11. března 2015 ve 13:26.
sukupová v něm napsala:

mňam - vypadá skvěle 4