Určitě jste někdy slyšeli o pojmu muffiny, kdyby ne, tak si to krátce projedeme. Muffin je něco jako dortík, ale je to malé, obvykle v takovém papírovém košíčku a z trochu jiného těsta.
Já vám ukážu recept na čokomuffiny s čokopolevou. Na tento recept jsem s babičkou narazil v jednom časopise, tak jsme ho zkusili, recept upravili, ten upravený zase zkusili a kupodivu, ono to fungovalo.
Co bude potřeba
…na těsto
- 120 g hladké mouky
- 140 g cukru krupice
- 0,5 sáčku vanilkového cukru
- 40 g kakaa (spíše Granka, holandské by asi šlo také, to jsme nezkoušeli)
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 0,5 lžičky kávy v prášku (ideálně ne moc silné)
- špetka soli
- 120 ml mléka
- 60 ml oleje (slunečnicového, ale je to celkem jedno)
- 1 vejce
- 120 ml vody (studené, v originálu je sice teplá, ale ta dělá hrudky v těstě)
…na ozdobu
- čokoláda na vaření
- posypky (dle chuti)
- Všechny sypké suroviny dáme do mísy, promícháme a vznikne nám takový hnědo-bílý prášek.
- Přidáme i tekuté suroviny a vejce, promícháme a vznikne hnědé, poněkud tekuté těsto. Pokud tam budou ještě hrudky, vytáhneme na to i šlehač.
- Předehřejeme si troubu na 160 °C.
- Připravíme si formu na muffiny, vytřeme ji nějakým tukem (máslem) a vyskládáme do ní formičky.
- Nalijeme do nich těsto a dáme do trouby cca na 20 minut. Když 20 minut uběhne, zkontrolujeme těsto tak, že si vezmeme špejli, píchneme do jednoho muffinu a pokud na dřívku zůstane těsto, tak si přidáme 5 minut a poté to zkusíme znovu.
- Mezitím, co se nám muffiny pečou, připravíme si rozpuštěnou čokoládu (viz návod níže). Toto je potřeba dělat tak 5 minut před koncem pečení.
- Muffiny potřeme čokoládou a případně posypeme něčím dobrým.
- Necháme pořádně vychladnout a až poté jíme.
Čokoláda ve vodní lázni
Na plotýnku dáme ohřívat hrnec s vodou. Na něj položíme misku (nerezovou nebo skleněnou) a do ní vložíme nalámanou čokoládu na vaření.
Během pozvolného rozpouštění čokoládu mícháme, aby se rozehřála rovnoměrně. Voda ve spodním hrnci nesmí být příliš horká, aby se nám čokoláda nezačala odspodu připalovat. Mléčná čokoláda je k připalování náchylnější.
Do rozpouštějící se čokolády se nesmí dostat ani kapka vody, protože by čokoládu znehodnotila. Při rozehřívání jsme opatrní, abychom se nespálili. Nádobu s rozehřátou čokoládou opatrně přemístíme na připravenou utěrku a dále postupujeme podle plánu.
Já ti přeji dobrou chuť a ahoj u dalšího receptu.