Kuřecí plátky v medové marinádě
Jedna z nejznámějších marinád je právě medová. Buďte však opatrní a s medem to nepřehánějte, i tady platí, že všeho moc škodí. Příliš velké množství medu může způsobit, že se vám to potom bude na grilu pálit. Do marinády můžete naložit třeba i kuřecí stehýnka nebo křídla.
Co potřebujeme?
- 1 kg kuřecích prsou
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci medu
- 1 lžíci oleje
- 3 lžičky grilovacího koření
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- čtvrt lžičky mletého černého pepře
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, jako byste dělali kuřecí řízky. My jsme z 1 kg kuřecích prsou udělali 10 plátků. Plátky ovšem
naklepáváme, pouze zlehka osolíme. Vložíme do hlubší nádoby a v jiné nádobě si namícháme marinádu.Všechny ingredience smícháme dohromady s prolisovaným česnekem a řádně promícháme. Hotovou marinádu ještě ochutnejte a případně můžete dle vašich chutí něco přidat. Nalijeme na připravené plátky masa a pořádně (ideálně rukou) zamícháme. Přes nádobu přetáhneme fólii a necháme v lednici alespoň den odpočívat.
Kuřecí prsa v medové marinádě
Kuřecí prsa v medové marinádě
Masový burger
Asi nejoblíbenější pokrm mezi těmi, co holdují masu. Pořádná porce šťavnatého masa v rozkrojené bulce s trochou zeleniny a lahodných dresingů či omáček. V tomto pokrmu je však jedna neobvyklá věc. Před lety mi sestra ukázala takový dodatek do burgerů. Skládá se z cibule, Coca-Coly, kečupu a barbecue omáčky. Pokud si říkáte „fuj, cola“, tak vám rozumím, jelikož jsem si to kdysi říkal taky, ale věřte, že je to opravdu dobré!
Co potřebujeme?
- 1 kg mletého hovězího
- 1 kg mletého vepřového
- 2 stroužky česneku
- čerstvý tymián a libeček
- sůl a pepř dle chuti
Na omáčku z coly
- 2 velké cibule
- 2 lžíce barbecue omáčky
- 1 lžíci kečupu
- 150 ml Coca-Coly
Mleté maso pořádně promícháme s prolisovaným česnekem, solí, pepřem, trochou libečku a tymiánu. S tymiánem opatrně, je velmi aromatický. Necháme opět den v lednici odpočívat.
Následně si připravíme směs z cibule, coly, kečupu a barbecue omáčky. Cibule nakrájíme na půlkolečka a dáme na pánev na sucho restovat. Zhruba 5–10 minut necháme opékat, aby nebyla úplně syrová, a poté přidáme barbecue omáčku, kečup a Coca-Colu. Chvíli restujeme, pomalým vypařováním nám vznikne omáčka, kterou dáme do burgerů.
Cibulovo-colová směs a zelenina
Před začátkem grilování vyndáme maso a vytvarujeme si dopředu placičky (viz fotka), my jsme jich měli celkem 12. Následně ogrilujeme, vložíme do bulky a pomažeme libovolnými dresingy. Já na maso tradičně dávám čedar, cibulovo-colovou směs a zeleninu. Dobrou chuť!
Mleté maso
Masový burger
Masový burger
Dresingy a tatarská omáčka
K masům samozřejmě patří i dobré omáčky nebo dresingy. Dám vám recepty na ty, které si obvykle dělám.
Barbecue omáčka (BBQ)
Tuto omáčku dělá každý jinak, mně to chutná za použití těchto ingrediencí.
Co potřebujeme?
- půl hrnku kečupu
- 1 lžíci medu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíci worcesterové omáčky
- 1 lžičku sójové omáčky
- 1 stroužek česneku
- čtvrt lžičky soli
- 1 lžíci nadrobno nakrájené cibule
Všechny ingredience dáme do rendlíčku a cca 10 minut povaříme. Pokud máte rádi ostřejší, můžete přidat špetku chilli.
Tatarská omáčka
Dovolím si říci, že „tatarka“ je asi nejoblíbenější studená omáčka. Kdo vyzkoušel, jistě mi dá za pravdu, že není nad tu domácí. Kupovanou tatarskou omáčku jsem neměl několik let. V obchodě ji nezakoupíte pod 30 Kč a doma vás vyjde tak na 10–15 Kč. Kdo v životě neměl domácí tatarku, zkuste si ji, není to těžké a hotové to máte za 10 minut.
Co potřebujeme?
- olej dle potřeby
- 1 vajíčko
- 1 lžičku hořčice
- 2 menší kyselé okurky
- půlku menší cibule
- půl lžičky citrónové šťávy nebo octu či láku z okurek
- sůl a pepř dle chuti
Nejdříve vytvoříme majonézu, a to tak, že tyčovým mixérem šleháme vajíčko a pomalu do něj vléváme olej. Poctivá majonéza se dělá pouze ze žloutku, já ji však léta dělám z celého vajíčka. Šleháme, dokud nezískáme správnou hustotu. Tady platí, že čím více oleje, tím hustší majonéza.
Majonéza
Do hotové majonézy přidáme nadrobno nakrájené kyselé okurky i cibuli, hořčici, sůl a pepř dle chuti. S množstvím cibule opatrně.
Jednou se mi stalo, že jsem neochutnával a dal jsem tam celou jednu menší cibuli, v puse to štípalo tak, že jsem musel dělat novou tatarku. Raději všeho dávejte málo a pak podle chuti přidejte. Nakonec můžete tatarku trochu přikyselit, a to hned několika způsoby. Lze použít pár kapek citrónu, lák z okurek nebo ocet.
Tatarská omáčka
Česnekový dresing
Tento dresing u grilovaného masa nikdy nesmí chybět. Kelímek zakysané smetany smícháme s kelímkem majonézy, přidáme česnek, sůl a pepř dle chuti. Pokud si budete dělat svoji majonézu, udělejte ji dostatečně hustou, jinak dresing bude řidší.
Dressingy