To jsem takhle projížděla opravdu staré Alíkoviny, když vtom mě zaujal článek o výrobě domácího jogurtu. Protože je to už hodně starý text, bylo to jen pár řádků, tak jsem se moc nedozvěděla a začala jsem pátrat na internetu. Nápad, že bych si vyrobila vlastní snídani s tím, že by byla celá domácí a tím pádem i bez chemie, se mi tak moc zalíbil, že jsem to vyzkoušela a kupovaný jogurt už jím jen v nouzi.
Co na to budeme potřebovat? No vlastně jen dvě suroviny (mléko a bílý jogurt), troubu (v létě stačí zabalit do deky, ale já nemám víčko na nádobu, takže by to nedopadlo moc dobře ), nádobu, která může na sporák a má objem alespoň 1100 ml a má takový ten zobáček pro lepší nalévání, nádobu na hotový jogurt (nebo víc malých skleniček), čas a trpělivost.
Já nejraději dělám jogurt z litru mléka, protože ho během týdne, což je doba, jakou spolehlivě vydrží v lednici, zvládnu spotřebovat. Kvalita jogurtu odpovídá kvalitě mléka, které použijete, proto je lepší plnotučné než polotučné. Jogurt doporučuji použít selský. Postačí vám 1–3 lžíce, záleží na tom, jak hustý jogurt chcete.
Mléko se převaří v nádobě s náhubkem. Nenechá se úplně přejít varem, jen tak, aby se na něm udělala pěna a začaly vycházet trochu větší bublinky. Nechá se zchladnout na teplotu, aby nepálilo do prstu, a přidá se do něj jogurt. Ten si předem zamíchám a nechám v pokojové teplotě, aby se v mléce lépe rozpustil. Případně trochu mléka naliju k jogurtu, aby se z něj stala řídká kaše.
Jogurt se přidá do mléka a pořádně se rozmíchá. Pak už stačí jen rozlít do skleniček a dát na zhruba 8 hodin do trouby. Pozor! Teplota nesmí přesáhnout 70 °C, nejlepší je teplotu nastavit na 30–35 °C. Za 7,5 hodiny většinou vypnu troubu, ale už ji neotevírám do doby, než chci jogurt vyndat.
Bublinky a syrovátka na hotovém domácím jogurtu
Po osmi hodinách stačí vyndat, nechat vychladnout a po vychladnutí schovat do lednice. Já mám jogurt nejradši s ořechy a medem, domácí marmeládou nebo jakýmkoliv ovocem. Kiwi nedoporučuji, jogurt mi s ním strašně zhořkl a kiwi také, ale mohlo to být i tím, že tam zůstalo přes noc. Přeji dobrou chuť!