Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Domácí lučina

    vydáno  •  Čtenáři píší Alíkoviny · Recepty
    Nechcete utrácet za lučinu? Ale musíte, protože vám chutná? Teď už ne. Z domácí lučinou dost ušetříte.

    Lučina - Foto z roku 1988, © Martin Adamec

    Potřebujeme:

    • 180 g zakysané smetany
    • 500 g bílého jogurtu
    • utěrku nebo ručník.

    Postup:

    Jogurt dobře smícháme se smetanou. Potom přidáme sůl. Množství soli si můžete vybrat, ale nejlepší je špetka, ochutnání, špetka a tak pořád do kolečka dokud to nebude vynikající. (Pokud sůl moc nemusíte, můžete lučinu nakonec udělat i na sladko.) Utěrku (ručník) dáme do sklenice, ale utěrka se nesmí dotýkat spodku sklenice. Musí být minimálně 2 cm od povrchu.

    Do směsi můžete místo soli přidat cukr.

    Necháme vykapat syrovátku, která tam je, ale nemusíte ji vylívat. Dá se použít i na upečení chleba. Dejte směs do lednice na 1 den, pak bude lučina hotová.

    Důležité:
    Vždy, když bude spodek plný syrovátky, tak syrovátku vylijte. Lučina se syrovátky nesmí dotýkat.

    Dobrou chuť.

    Autorka:

    Tento článek byl zařazený ke zveřejnění bývalým vedením Alíka, jeho úroveň tedy nemusí odpovídat současným redakčním standardům.

    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (1)

    Příspěvek z 9. října 2015 ve 14:47.
    Jinotajka v něm napsala:

    U nás dělá domácí lučinu babička. Chutná mi víc než kupovaná.16