Benefity dýňové polévky
Ano, čtete správně. Můj život se před nedávnem změnil od základů. Od doby, co se nám na zahrádce urodily dýně a vařím z nich polévky, je ze mě úplně nový člověk. Mám tolik kamarádek, že je všechny ani neznám jmény, každý den dostávám průměrně 6 nabídek k sňatku a kluci, co přede mnou v minulosti prchali, dnes tlučou hlavami o zeď.
Díky dýňové polévce se mi navíc zlepšilo akné, prodloužily řasy a moje vlasy jsou mnohem hustší a lesklejší. Také se mi výrazně zlepšil zrak a sluch, zbavila jsem se bradavic na chodidlech a vyléčila si černý kašel. Rovněž mi dorostl zub, který jsem si kdysi vyrazila o prolézačku.
Určitě si teď říkáte: „Věrulíne, ty obludko, ukaž nám, jak tu zázračnou polívku děláš! Taky chceme být zdraví, krásní a sebevědomí jako ty!“
A já, Věrulín, protože nejsem žádná obludka, ale dobrý kamarád, vám to dnes ukážu. Připojuji fotky, aby si polévku mohli uvařit i ti z vás, kteří neumí číst, popřípadě ti z vás, kteří nerozeznají dýni od brambory a hrnec od talíře. Garantuji, že s mým brilantním popisem pracovního postupu si polévku zvládne uvařit i VelkýBochník.
Potřeby
Suroviny
- 1 dýně Hokaido
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 smetana na vaření
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 1 polévková lžíce cukru
- trocha oleje
- voda
Náčiní
- prkénko na krájení
- nůž
- škrabka
- sporák (Doporučuji zásadně plynový, jelikož z elektrického by mohl vyletět čert. Buďte obezřetní a nikdy nevěřte hrnci, který vaří aniž by pod ním planul oheň! Určitě v tom mají prsty síly pekelné.)
- hrnec (s poklicí)
- vařečka
- ponorný mixér
- čajová lžička
- polévková lžíce
- rychlovarná konvice
- talíř
Postup
1. Umyjte si tlapičky vodou a mýdlem.
2. Vezměte si ostrý nůž, položte dýni na prkénko (podotýkám, že se jedná o prkénko kuchyňské, nikoli záchodové) a uřízněte jí bubáka.
3. Poté dýni rozkrojte příčně na dvě poloviny. Pokud vám vzniklo polovin více, otevřete si učebnici matematiky pro 6. ročník ZŠ na str. 38 a zopakujte si zlomky.
4. Vezměte velkou lžíci a vydlabejte dýni z bříška mláďátka.
Dýňová polévka - recept 1
5. Opět se chopte nože a nakrájejte dýni na kostičky. Upozorňuji, že dýně má tvrdou slupku a krájí se docela špatně. Je možné, že vám občas kus dýně vyletí a spadne na zem. Pokud se to stane, je důležité spadlý kousek sebrat do 5 sekund, než na něj nalezou bakterie. Nebo prostě dřív, než ho na té zemi najde a sežere váš pes, morče nebo mladší sourozenec. Pokud nebudou kostičky stejně velké, nevadí, protože se to beztak nakonec rozmixuje.
Dýňová polévka - recept 2
6. Vezměte dvě brambory a oloupejte je škrabkou. Potom je nakrájejte na kostičky.
Dýňová polévka - recept 3
7. Vezměte cibuli, odřízněte jí bubáka a svlékněte ji z vrchní suknice. Pokud se vám následující suknice nebude zamlouvat, svlékněte ji taky. Dále už cibuli raději nesvlékejte, protože počet suknic je omezený. Rozkrojte cibuli příčně a nakrájejte na kostičky. Cibule je zákeřná a bude vám útočit na oči. Bránit se nelze. Můžete se jít vyplakat mamince na rameno. Pak se ale vraťte a cibuli dokrájejte! Bez cibule bychom se nikam neposunuli.
Dýňová polévka - recept 4
8. Zapněte sporák a položte na něj hrnec. Plynový sporák se zapíná tak, že pustíte plyn do plotýnky, na které budete vařit (doporučuji tu vlevo dole), a škrtnete u něj zapalovačem, sirkou, škrtátkem nebo dvěma křemeny. Pokud svítí slunce, můžete též použít lupu, zapálit s ní kousek novin a donést si ho do kuchyně. Pokud je zrovna bouřka, můžete počkat, až blesk uhodí do nějakého stromu. Strom se v ideálním případě vznítí a vy si pak hořící větev odnesete domů. Pokud si s ohněm nechcete zahrávat nebo hrozí, že při tom zapálíte celý byt, řekněte mamince a ona vám ten sporák zapne. Pokud máte elektrický sporák, neporadím vám vůbec nic, protože je to ďáblův nástroj a osobně jsem nikdy nepřišla na to, jak se zapíná.
9. Nalijte do hrnce trochu oleje. Může být jakýkoli – slunečnicový, olivový – je to jedno. Jen bacha na opalovací olej – má velmi výraznou chuť, což nemusí být pro každého. Až se olej ohřeje, hoďte tam cibuli. To, že je olej horký, poznáte tak, že tam hodíte kousek cibule a on začne prskat. Alternativní verzí je požádat sourozence, ať do něj strčí prst. Pokud bude ječet, je olej horký. Zároveň si dejte vařit vodu do rychlovarné konvice.
Dýňová polévka - recept 5
10. Cibuli míchejte. Až začne divně smrdět, přihoďte k ní brambory, sůl a pepř. Stále míchejte. Brambory se strašně rády přichytávají zespoda k hrnci.
Dýňová polévka - recept 6
11. Přihoďte dýni. Míchejte. Zasypte polévkovou lžící cukru. Pokud chcete zhubnout, můžete cukr vynechat, ale pak si nestěžujte, že to chutná hnusně.
Dýňová polévka - recept 7
12. Zalejte kostičky horkou vodou z rychlovarky. Množství vody je na vás. Pokud to máte rádi husté tak jako já, zalejte to jen tak, aby byla dýně ponořená. Pokud máte 5 dětí, které potřebujete nakrmit, dejte tam vody víc. Polévky bude sice víc, ale bude řídká, takže je možné, že budou mít pořád hlad. V tom případě doporučuji znásobit množství dýně a celkově všeho.
Dýňová polévka - recept 8
13. Vařte, dokud dýně s bramborami nezměkne. Čekání si můžete zpříjemnit sledováním videí o dýních. Nebo o tchýních.
Pokud jste tak jako já zjistili, že nemáte smetanu, zavolejte někoho do kuchyně, ať vám polévku pohlídá, a zaběhněte do sámošky. Nebo můžete do sámošky někoho vyslat, ale to bych neriskovala, protože je možné, že se nechá zlákat penězi, které jste mu dali na smetanu, a už ho nikdy neuvidíte. Pokud jste odvážní a sámoška se nenachází 5 km od vašeho domova, můžete tu chvíli nechat hrnec bez dozoru. Výhodou je, že můžete ve frontě předbíhat s tím, že se vám na plotně vaří polévka a pokud se k ní nevrátíte včas, vybouchne vám dům.
V obchodě mají standardně tři druhy smetan. Zakysanou (tu ne), na vaření (jo), na šlehání (jo). Smetana na vaření se od té na šlehání liší nižším obsahem tuku. Pokud hubnete, zvolte tu na vaření. Nebo tam nedávejte žádnou. Nebo nejezte vůbec. Čichat výpary a sledovat, jak si pochutnávají ostatní, je taky fajn.
14. Až bude dýně změklá, odstavte polévku ze sporáku a rozmixujte ponorným mixérem napadrť. Poté ji vraťte zpět na sporák a přilijte půlku smetany. Druhou půlku si můžete odpoledne nalít do kafíčka.
Dýňová polévka - recept 9
15. Tramtadadá! Polévka je hotová.
Věřím, že se vám recept líbil. Dejte mi vědět, jaký jste měli s polévkou úspěch. Určitě si teď říkáte: „Věrulíne, jak se ti jen odvděčíme za tento skvělý recept?“
A já na to: „To je dobrý, děcka.“
A vy na to: „Přece musí existovat nějaká možnost!“
A já na to: „Dobře, dobře. Líbí se mi školní batoh Core Red Polygon a hračka Noemova archa z Alíkova katalogu dárků. A pokud byste chtěli založit nástěnku s názvem „Máme rádi Věrulína“ nebo „Věrulín je nejlepší“, taky se nebudu zlobit.“