Varování:V tomto pokusu se pracuje s velmi hořlavou látkou (ethanol), proto pokus prováděj POUZE pod dohledem dospělého! Hada v žádném případě nejezte. |
Cílem experimentu je vyvolat hada z ohně (had bude z karamelu).
Co potřebuješ?
- nehořlavou podložku
- hydrogenuhličitan sodný (seženeš v každém obchodě pod názvem jedlá soda)
- moučkový cukr
- popel (třeba z cigaret, nebo ohniště)
- ethanol (technický líh)
- zápalky
Jak na to?
Smíchej moučkový cukr s jedlou sodou v poměru 4:1. To znamená 4 díly cukru a jeden díl sody, hydrogenuhličitanu sodného.
Venku udělej na nehořlavé podložce hromádku z popela.
V hromádce z popela udělej důlek a do něho dej 1-2 lžíce směsi cukru a sody.
Těsně kolem směsi navlhči popel a trochu směs etanolem.
Ethanol opatrně zapal a sleduj co se děje.
Super, co?
Co můžeš pozorovat?
Směs obsahovala sodu a cukr. Když cukr pomocí alkoholu zapalíme, rozteče se a zčerná. Z jedlé sody vzniká působením tepla CO2 (oxid uhličitý). Tento plyn nadouvá cukr, který tuhne a tak z plamene jakoby kouzlem vylezl pěnový, ale i karamelový had. Hada v žádném případě nejezte!