Alíkovina

Faraonovi hadi

vydáno  •  Volný čas venku
Faraonovi hadi, i když výstižnější je faraonův had, je velice jednoduchý a efektivní chemický experiment, který určitě ohromí tvoje kamarády a možná trochu vyděsí. Navíc skoro všechny potřebné věci na tento pokus by měly být v každé správné domácnosti.

Z výstavy Tutanchamon: jeho hrob a poklady - sarkofág faraona Tutanchamona, © Live Nation

Varování:

V tomto pokusu se pracuje s velmi hořlavou látkou (ethanol), proto pokus prováděj POUZE pod dohledem dospělého! Hada v žádném případě nejezte.

Cílem experimentu je vyvolat hada z ohně (had bude z karamelu).

Co potřebuješ?

  • nehořlavou podložku
  • hydrogenuhličitan sodný (seženeš v každém obchodě pod názvem jedlá soda)
  • moučkový cukr
  • popel (třeba z cigaret, nebo ohniště)
  • ethanol (technický líh)
  • zápalky

Jak na to?

  1. Smíchej moučkový cukr s jedlou sodou v poměru 4:1. To znamená 4 díly cukru a jeden díl sody, hydrogenuhličitanu sodného.

  2. Venku udělej na nehořlavé podložce hromádku z popela.

  3. V hromádce z popela udělej důlek a do něho dej 1-2 lžíce směsi cukru a sody.

  4. Těsně kolem směsi navlhči popel a trochu směs etanolem.

  5. Ethanol opatrně zapal a sleduj co se děje.

Super, co?

Co můžeš pozorovat?

Směs obsahovala sodu a cukr. Když cukr pomocí alkoholu zapalíme, rozteče se a zčerná. Z jedlé sody vzniká působením tepla CO2 (oxid uhličitý). Tento plyn nadouvá cukr, který tuhne a tak z plamene jakoby kouzlem vylezl pěnový, ale i karamelový had. Hada v žádném případě nejezte!

Autor:

Tento článek byl zařazený ke zveřejnění bývalým vedením Alíka, jeho úroveň tedy nemusí odpovídat současným redakčním standardům.

» přejít do diskuse

Diskuse k článku  (1)

Příspěvek z 23. února 2015 ve 13:37.
frajer111 v něm napsal:

lol

lollll