Kdo si někdy dělal mléčný koktejl či kakao potvrdí, že mléko lze obarvit. Kdo si někdy myl mastné ruce na dotek mastným mýdlem, možná se divil, jak mohou být ruce nakonec bez mastnoty. Co tyto dva zdánlivě nesouvisející poznatky spojit dohromady a vytvořit tak fascinující experiment? S použitím chemie a fyziky to není žádný problém, je to jednoduché a můžete s tím „na koleně“ ohromit kamarády i dospěláky. Jak na to?
Video pokus s komentářem
Další varianta pokusu, bez komentáře
Co potřebuješ?
mléko, saponát, tekuté potravinářské barvivo, talíř (misku), kapátko (špejli)
Jak na to
Na talíř nebo do misky nalij mléko alespoň do výšky 1 cm.
Poté na hladinu mléka jemně nakapej potravinářské barvivo (neseženeš-li v obchodě tekuté, lze ho namíchat z práškového), od každé barvy několik kapek. Snaž se přitom, aby se barvivo udrželo na hladině.
Následně si do kapátka nebo na špejli, připrav kapku saponátu a kápni ji doprostřed nádoby s mlékem. Odměnou bude pohled na barevné rošambó.
Místo kapátka můžeš použít špejli. Saponát naber na konec špejle a i se špejlí ponoř do nádoby s mlékem. |
Pro chytré hlavy, aneb jak to funguje
Mýdla a saponáty jsou vskutku zajímavé látky. Běžně je používáme k mytí nádobí, podlah, strojů, zkrátka všude tam, kde je zapotřebí odmastit povrch.
iQpark v LiberciScience Centrum je otevřeno denně od 10 do 20 hodin. Vstupné: Alíkova soutěž V nové Alíkově soutěži hrajeme o hlavolamy a rodinné vstupenky zdarma. |
Mléko také obsahuje tuk a mýdlo jeho molekuly tuku účinně obalí. Zároveň se sníží povrchové napětí mléka a obalené kapénky tuku se poté pohybují. Tento pohyb jsme si zvýraznili potravinářským barvivem. V nízkotučném mléce proběhne celý pohyb rychleji než v mléce plnotučném či ve smetaně - může za to rozdíl v množství tuku.
Kdyby ses na molekulu saponátu podíval pěkně zblízka, zjistil bys, že má dvě speciální části. Jedna její část má ráda vodu a je v ní rozpustná, ta druhá část vodu v lásce nemá (je hydrofobní) a neslučuje se s ní. Tou hydrofobní částí molekula saponátu proniká mezi molekuly tuku, čím dojde k tomu, že jsou kapénky tuku nakonec „obaleny“ molekulami saponátu a po jejich spláchnutí vodou tradadá – mastný talíř je odmaštěn (nebo je alespoň mastný o trochu méně).
Příjemnou zábavu!
Fotogalerie |