Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Fazolová polévka s klobásou

    vydáno  •  recepty

    Máte chuť na nějakou polévku s luštěninou? V tomto článku najdete recept na vydatnou polévku s fazolemi.

    Fazolová polévka s klobásou, © Rex999

    Mnozí si možná vzpomenete na můj recept z minulého roku, který byl také na fazolovou polévku, ale jinou... Jednalo se o polévku spíše kyselou, s uzeným masem a zahuštěnou rozmixovaným bramborem. Nyní si zkusíme tu klasičtější! Někdo do polévky dává místo klobásy párek a na závěr ještě přidává smetanu. Polévka by měla být zhruba na 5 porcí.

    Co potřebujeme?

    • 1 paprikovou klobásu
    • 2 větší brambory
    • 2 konzervy fazolí v nálevu (červené a bílé)
    • 2 střední cibule
    • 2 stroužky česneku
    • 2 kuličky nového koření
    • 1 bobkový list
    • 1 list libečku
    • 1 lžičku mleté sladké papriky
    • 2 lžičky majoránky
    • 2 lžíce hladké mouky
    • olej
    • sůl a pepř

    Připravíme si kastrůlek a nalejeme do něj trochu oleje. Nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova. Přidáme na půlkolečka nakrájenou paprikovou klobásu a znovu restujeme.

    Papriková klobása

    Restování cibule s klobásou

    Klobása nám pustí šťávu, po zhruba 10 minutách přidáme nožem rozdrcený česnek a krátce po něm mletou papriku a hladkou mouku. Mícháme cca minutu (nepřestávejte míchat, jinak se vám to spálí a bude to hořké) a ihned zalijeme 1,2 l vody.

    Restování papriky s klobásou, přidání papriky a mouky

    Fazolová polévka

    Přidáme nadrobno nakrájené brambory, libeček, nové koření a bobkový list. Jakmile budou brambory měkké, vložíme do polévky i fazole a ještě zhruba 10 minut povaříme.

    Červené a bílé fazole

    Fazolová polévka

    V závěru dochutíme pepřem, solí, majoránkou a trochou čerstvé petrželky.

    Autor:
    » přejít do diskuze

    Diskuze k článku  (4)

    Příspěvek z 28. června v 18:44.
    YOYO v něm napsal:

    Tento recept je fajn. Jde velmi snadno zveganizovat.

    Stačí nahradit klobásu/párek. Buď za jejich veganskou variantu, a nebo třeba za uzené tofu či tempeh.

    Pokud přidáváte smetanu, tak tu můžete nahradit veganskou variantou a nebo třeba kokosovým mlékem.

    Příspěvek z 28. června v 11:50.
    Šárka010 v něm napsala:

    To je Rex, zase má chuť na klobásku :D

    Příspěvek z 27. června v 18:45.
    Slaygirl v něm napsala:

    To musíš dělat naschvál dělat nám tady chutě
    Jinak pět tlapek někdy s tátou uděláme