Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Francouzské brambory

    vydáno  •  recepty

    Máte rádi francouzské brambory? Můžete vyzkoušet můj recept, který se od těch normálních trochu liší.

    Francouzské brambory, © Rex999

    Moje francouzské brambory jsou trochu jiné. Asi většina lidí dělá toto jídlo z uvařených brambor. Já ho dělám ze syrových. Na brambory dávám uzeninovou směs, ve které je hodně sádla a uzeniny, pokrm ve výsledku není tak suchý. Záleží na každého chuti. Běžně se to nedělá, ale mohli byste přidat i třeba kukuřici nebo papriku, prostě co máte rádi...

    Co potřebujeme?

    • 2 kg brambor (zhruba)
    • 0,5 kg špekáčků
    • 10 dkg anglické slaniny
    • 3 středně velké cibule
    • 1 konzervu sterilovaného hrášku
    • 5 vajíček
    • 150 ml mléka
    • sádlo
    • sůl a pepř

    Nejdříve si nakrájíme cibuli a na sádle ji orestujeme. Ve chvíli, kdy bude zlátnout, přidáme nakrájenou slaninu a špekáčky. Uzenina a cibule může být nakrájená na větší kousky. Necelých deset minut restujeme a potom odstavíme.

    Uzenina orestovaná na cibuli

    Brambory si oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Do tukem vymazaného pekáčku naskládáme první vrstvu brambor.

    Osolíme ji, opepříme a přisypeme půl konzervy hrášku.

    Francouzské brambory

    Přidáme uzeninovou směs a zbytek hrášku.

    Francouzské brambory

    Znovu poklademe vrstvu brambor, osolíme a opepříme.

    Francouzské brambory

    Brambory dáme do trouby. Teplota i čas pečení se může lišit v závislosti na troubě, kterou používáme.

    V polovině času zalijeme vajíčky rozmíchanými v mléce s trochou soli a pepře.

    Vajíčka s mlékem

    Mlékem zalité brambory

    Dáme znovu do trouby a ke konci pečení odkryjeme vrchní pekáč. Záleží na vás, jak moc chcete mít brambory zapečené. Já je mám rád spíše takhle řidší a se šťávou, jiní zase ocení, aby byly pořádně zapečené a držely tvar. Z mého receptu se nakrmí zhruba 6 lidí. K pokrmu samozřejmě nesmí chybět kyselá okurka. Dobrou chuť!

    Francouzské brambory

    Autor:
    » přejít do diskuze

    Diskuze k článku  (7)

    Příspěvek z 25. října v 17:57.
    Baronek v něm napsal:

    Mám na ně velkou chuuť! 8-P8-P8-P8-P8-P
    pět tlapiček!

    Příspěvek z 24. října ve 2:46.
    Rex999 v něm napsal:

    Díky.O:-)
    Mrazejku, já se polepším!B-)

    Příspěvek z 23. října v 19:10.
    MiniDráček v něm napsala:

    Rexíku, děláš je úplně jinak jak já. Taky vložím asi recept:-D Ale ze syrových brambor je dělám taky.