Moje francouzské brambory jsou trochu jiné. Asi většina lidí dělá toto jídlo z uvařených brambor. Já ho dělám ze syrových. Na brambory dávám uzeninovou směs, ve které je hodně sádla a uzeniny, pokrm ve výsledku není tak suchý. Záleží na každého chuti. Běžně se to nedělá, ale mohli byste přidat i třeba kukuřici nebo papriku, prostě co máte rádi...
Co potřebujeme?
- 2 kg brambor (zhruba)
- 0,5 kg špekáčků
- 10 dkg anglické slaniny
- 3 středně velké cibule
- 1 konzervu sterilovaného hrášku
- 5 vajíček
- 150 ml mléka
- sádlo
- sůl a pepř
Nejdříve si nakrájíme cibuli a na sádle ji orestujeme. Ve chvíli, kdy bude zlátnout, přidáme nakrájenou slaninu a špekáčky. Uzenina a cibule může být nakrájená na větší kousky. Necelých deset minut restujeme a potom odstavíme.
Uzenina orestovaná na cibuli
Brambory si oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Do tukem vymazaného pekáčku naskládáme první vrstvu brambor.
Osolíme ji, opepříme a přisypeme půl konzervy hrášku.
Francouzské brambory
Přidáme uzeninovou směs a zbytek hrášku.
Francouzské brambory
Znovu poklademe vrstvu brambor, osolíme a opepříme.
Francouzské brambory
Brambory dáme do trouby. Teplota i čas pečení se může lišit v závislosti na troubě, kterou používáme.
V polovině času zalijeme vajíčky rozmíchanými v mléce s trochou soli a pepře.
Vajíčka s mlékem
Mlékem zalité brambory
Dáme znovu do trouby a ke konci pečení odkryjeme vrchní pekáč. Záleží na vás, jak moc chcete mít brambory zapečené. Já je mám rád spíše takhle řidší a se šťávou, jiní zase ocení, aby byly pořádně zapečené a držely tvar. Z mého receptu se nakrmí zhruba 6 lidí. K pokrmu samozřejmě nesmí chybět kyselá okurka. Dobrou chuť!
Francouzské brambory