Gulášovou polévku všichni známe, jelikož je to jedna z nejznámějších polévek u nás. Já ji dělám z mletého masa, ale ti méně náročnější místo něj využijí třeba točený salám.
Co potřebujeme?
- 250 g mletého masa
- 1 cibuli
- 2 středně velké brambory
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky celého kmínu
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 3 lžičky gulášového koření
- 2 lžičky majoránky
- 1 stroužek česneku
- olej
- sůl a pepř
- vodu
Připravíme si kastrůlek a nalejeme do něj trochu oleje. Nasypeme nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova.
Cibule
K cibuli přijde mleté maso. Při restování na něj použijeme šťouchadlo na brambory. Je to proto, aby bylo na malé kousky a nebylo vcelku. Přidáme kmín, pepř, sůl a gulášové koření. Důkladně vyrestujeme, aby tam nebyla voda z masa. Jakmile se voda vypaří, dáme tam česnek a sladkou papriku. Zhruba minutu mícháme, aby paprika nezhořkla. Zalijeme litrem a půl vody.
Mleté maso
Gulášová polévka
Gulášová polévka
Oloupané brambory nakrájíme na malé kostičky a vhodíme do polévky. Drobné kostičky budou rychle uvařené.
Brambory do polévky
V misce si metličkou rozmícháme hladkou mouku v cca 150 ml vody a vlijeme do vroucí polévky, čímž ji zahustíme. Pokud máte rádi hodně hustou polévku, můžete ještě dvě lžíce mouky do vody přidat. Mícháme 15 minut a v závěru přidáme majoránku. Podle své chuti ještě můžete přidat i nějaké další koření.
Gulášová polévka
Gulášová polévka
Polévka je zhruba pro 5–6 lidí. Přeji vám dobrou chuť.