Počátky pizzy
Za úplné začátky pizzy můžeme považovat první pokusy o pšeničné placky u vojáků v Perské říši (500 př. n. l. ). Vojáci si tehdy pizzu dělali na obranných štítech a pak jedli nejjednodušší placky, které byly téměř jen z mouky a vody (někdy ovšem přidávali i sůl, nebo datle). Rychlé, nenákladné, dobré. Chytří to vojáci!
Středověké pokusy o pizzu
Když je řeč o středověku, najdeme opět zmínku o pšeničných plackách. Tehdy si je dělali všichni, kdo na ně měli suroviny – mouku, sůl, někdy i vejce a samozřejmě vodu. Tentokrát si je lidé – hlavně Řekové a Féničané – dělali nikoli na štítech, ale na horských kamenech. Pozor ale, poprvé už tady vyzkoušeli i dochucování! Čerstvě natrhané bylinky přidávali ještě při pečení. To musela být dobrota!
Náznaky dnešní pizzy
V 18. století se začíná psát příběh dnešní tradiční pizzy z Itálie. Tehdy se do místních jídel poprvé začala dostávat rajčata – v různých podobách. I přesto, že rajčata přišla do Itálie již v roce 1530. Lidé totiž měli tehdy ponětí, že jsou jedovatá. Když ovšem obyvatelé Neapole přišli na to, že jsou rajčata vynikajícím jídlem, rychle se tato zelenina usadila. Italové začali na placky přidávat právě zmiňovaná rajčata, sýr nebo bylinky. A přesně z těchto surovin vznikla první pizza.
Pizza Margherita, tedy nejjednodušší pizza, kterou si můžeme v restauraci objednat, se usadila v italském jídelníčku od roku 1889, kdy pizzu ochutnala královna Margherita. Vyrobena byla z mozzarelly, rajčatového základu a čerstvé bazalky. Toto jídlo se následně zalíbilo nejen královně, ale i lidem.
Prodávání pizzy
Již během čtyřicátých let devatenáctého století si lidé pomysleli, že by bylo dobré pizzy prodávat v restauracích. A světový fenomén byl na světě!
Spory ohledně pizzy
Všem je vám určitě známa jedna dlouhodobá otázka. Patří na pizzu ananas? To je otázka, která jakýmsi stylem rozděluje lidstvo. Někdo jinou pizzu než s ananasem nejí, někdo jí všechny, ale ne tu s ananasem. Proti lidem, kteří jej mají na pizze rádi, se vyjádřil dokonce i prezident Islandu. Řekl, že tak vynikající jídlo, jako je pizza, by se nemělo kazit ananasem. Váš názor můžete napsat do nástěnky na toto téma nebo do diskuze.
Líbila se vám historie pochoutek – konkrétně pizzy? Napište mi do komentářů, zda by se vám líbil nějaký další článek na podobné téma. Budu rád za nápady na případný další díl a taky to, jak se vám tento článek líbil!