Počítám s tím, že místo už máte připravené a jestli ne, napište mi na nástěnku a já vám poradím.
1. rada je o tom, kde byste ty jahodové keříky měli vůbec sehnat
Jsou 3 možnosti:
A) Koupit si je v obchodě.
Jsou různé druhy (lesní, letní, podzimní a celoroční), já mám ráda celoroční, protože rodí jahody přes léto a přes podzim a vydrží o hodně víc (podle mě).
B) Sebrat je rodičům.
To se taky může. Vykopete je a pak je dáte k sobě, ale nevím, jestli budou rodiče z tohoto rozhodnutí úplně nadšení.
C) Vypěstovat si je hned od šlahounů (počítejte s tím, že hned nebudou plodit, bude to trvat asi 2 - 3 roky, jestli dřív, tak budou hodně malé a bude jich málo).
Jestli už máte doma jahody, tak jim jen nebudete hned zastřihávat šlahouny, které jim rostou. Počkáte si na to, až budou mít na konečcích kořínky, pak je zastřihnete a buď je dáte do sklenice s vodou, aby trochu zesílily a vyrostly více, nebo je dáte rovnou do hlíny na to místo, kde je chcete mít.
Já mám 15 keříků jahůdek. Pět jsem si koupila a ostatní jsem si vypěstovala hned od šlahounů.
2. rada je o tom, jak dostat pryč slimáky a hlemýždě, které tam nechceme
U tohohle vím 2 způsoby (možná jich je víc).
A) Použít přípravek.
Je jedno jaký, buď sypací nebo jsem se setkala i se sprejem. Když máte sypací, tak to posypete kolem keříků. Pokud máte sprej, tak postříkáte listy (nic proti tomu nemám, ale mně se tenhle způsob nelíbí).
B) Sbírat je.
Průběžně půjdete ven na záhonek s pytlíkem/kbelíkem a lopatkou a budete je sbírat. Žádná věda v tom není, jen se na to musíte koukat průběžně a pořádně (já na to chodím každý den).
3. rada – odstřihávat šlahouny
Na to je asi jen jeden způsob.
A) Odstřihávání/utrhnutí (já jsem spíš pro odstřihnutí, protože je to pro ten keř lepší).
To se dělá taky průběžně. Vezmeš si nůžky a pytlík/kbelík a odstřiháváš dlouhé cancoury. Co máte ustřihnout, poznáte podle toho, že to na sobě bude mít po nějaké délce malé lístečky.
4. rada – průběžné obstarávání
Hádám, že se se mnou nikdo nebude hádat, když napíšu, že je jen jeden způsob.
A) Zastřihávání špatných listů.
Špatné listy jsou ty listy, které jsou úplně hnědé a staré nebo ty, které jsou bohužel trochu ukousané. Vezmeš si nůžky a pytlík/kbelík a půjdeš to zastřihnout.
5. rada – zalévání
Zalévání je prosté a jasné, ale jsou i tací lidé, kterým se to musí říkat.
A) Zalévání.
Já zalévání pouze když je chladný večer a přes den nepršelo nebo brzo ráno, když ještě není vůbec teplo. Nezalévám je přes den, když svítí slunce a je teplo, protože se můžou spálit a plod nemusí být vůbec chutný ani velký.
6. rada – obstarání plodů keře
Jsou 2 věci, které musíš u plodů udělat.
A) Otrhat/odstřihnout.
Otrhat/odstřihnout můžeš ty plody, které začnou plesnivět a hnít. To poznáte tak, že začnou být hnědé a mají na sobě chloupky a nebo bělají. (To se nejí!!! Připomínám raději.) Jinak to dáte zase do pytlíku/kbelíku.
B) Posbírat.
Posbírat, když jsou krásně červené a teprve potom, až je posbíráš, tak je můžeš sníst. Nesmí být už vůbec bílé.