Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Jak dobře znáš druhy sýrů aneb Za sýrem kolem světa

    vydáno  •  kvízy · jídlo · tajenky

    Na světě existuje velké množství sýrů, od klasických plátkových po krémové, s obsahem bylinek a koření či bez. Každý chutná jinak, liší se tvarem, barvou, strukturou i vůní. Znáš sýry slovenské, francouzské a další, které se v tajence objeví?

    Sýr... Ale který?, © lipefontes0

    Historie sýrů

    K výrobě sýra, jak asi víš, je potřeba mléko. Kolem roku 8000 př. n. l. byly poprvé domestikovány ovce. Traduje se, že naši předkové uchovávali jejich mléko v kůžích a orgánech zvířat, které obsahovaly syřidlo, které je potřeba k výrobě sýra. Sýr byl tedy asi objeven omylem.

    Nejstarší doložená výroba sýra pochází z roku 5500 př. n. l. V Polsku z této doby našli jakýsi pravěký cedník s molekulami tuku. Také ve staroegyptských pohřebních síních našli archeologové egyptský sýr, který mohl být vyroben kolem roku 2000 př. n. l.

    Stále oblíbené staročeské „kozí syrečky“ byly podávány i na svatbě krále Vladislava v roce 1502, což je víc jak před 500 lety! Jen si představ, kolik lidí od toho roku muselo jíst sýr a kolik litrů mléka bylo použito...

    Základní suroviny

    • syřidlo, kyselina mléčná, vinný ocet nebo citronová šťáva (jen 1 z toho!)
    • mléko – kravské, ovčí, kozí či jiného savce
    • chlorid vápenatý
    • zakysaná smetana (nepovinné)
    • bylinky, koření a další přísady na dochucení

    Pokud máš hodně trpělivosti, můžeš si z těchto surovin udělat sýr i doma. Než se ale do toho pustíš, najdi si nějaký recept, na internetu jich je kupa, kupříkladu tady a tady. Můžeš požádat o pomoc rodiče, bráchu, ségru nebo babičku i dědu, uvidíš, že si to užijete a strávíte alespoň nějaký čas společně.

    Dělení (podle způsobu srážení, tvrdosti a zpracování)

    Tvarohové

    1. tvrdý tvaroh
    2. měkký tvaroh

    Čerstvé – nezrající sýry

    1. nesolené
    2. solené

    Měkké

    1. zrající pod mrazem
    2. zrající v chladu
    3. zrající v solném roztoku

    Plísňové – rod plísně Penicillium

    1. plíseň na povrchu
    2. plíseň v těstě
    3. dvouplísňové

    Polotvrdé

    1. lisované
    2. nelisované
    3. s mletou sýřeninou

    Tvrdé

    1. s tvorbou ok
    2. bez tvorby ok
    3. extratvrdé

    Pařené

    1. převážně slovenské sýry uzené v ohni


    Velmi oblíbený sýr... Víš ale, jak se jmenuje?, © lucas_holiday


    Tajenka

    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.
    11.
    12.
    13.
    14.

    Výborně, jsi sýrů král... Nebo myš? :-D Víš, jaká italská dobrůtka je z tohoto krému vyrobená?

    1. Slovenský sýr vyrobený z ovčího mléka, díky uzení má hodně slanou chuť.
    2. Původem z Itálie, je znám nasládlou chutí i vůní.
    3. Vyhlášené ... tvarůžky.
    4. Sýr s povrchovou plísní.
    5. Původem ze Švýcarska, je typický svým pachem.
    6. Nejznámější tvrdý sýr, má nevýraznou chuť.
    7. Krémový, vyrobený ve Francii, s jemnou smetanovou chutí.
    8. Sýr se stopami syrovátky.
    9. Obsahuje modrou plíseň uvnitř sýru, je vyroben z kravského mléka.
    10. Z jižní Itálie, kde původně byl vyráběn z buvolího mléka, teď se ale nahrazuje mlékem kravským a je ve tvaru kuliček.
    11. Slovenský uzený sýr podobný oštiepoku, vyrábí se v podobě stočené stuhy.
    12. Patří mezi nejlepší sýry na světě, jeho původ je v Nizozemsku.
    13. Vyrábí se v karpatských zemích, z hrudkového ovčího mléka.
    14. Polotvrdý sýr pocházející původně ze Somersetu v jihozápadní Anglii.

    Jak se ti dařilo v křížovce? Chutnají ti sýry, nebo je mít ani nemusíš? A víš odpověď na otázku, která se ti určitě objevila po vyluštění tajenky? Pochlub se v diskuzi. ;-)

    Zdroje

    Autorka: (13 let)
    » přejít do diskuze

    Diskuze k článku  (6)

    Příspěvek z 10. května 2023 v 19:15.
    DžungaráčekChlupáček v něm napsala:

    Hezký článek, já mám ráda mozzarellu a hermelín.

    Příspěvek z 8. května 2023 v 9:27.
    Ändřläk_ v něm napsala:

    Děkuju Andulen :-)

    Příspěvek z 1. května 2023 ve 20:13.
    Andulen v něm napsala:

    Sýry moc nemusím, hlavně ne na chlebu nebo rohlíku. Nevadí mi ale rozteklé. Můj nejoblíbenější sýr je mozzarella 8-P. Článek se mi líbí, ale alespoň pro mě byla tajenka moc těžká, za to si ale asi můžu sama. Dávám článku pět tlapek :-3