K výrobě sýra, jak asi víš, je potřeba mléko. Kolem roku 8000 př. n. l. byly poprvé domestikovány ovce. Traduje se, že naši předkové uchovávali jejich mléko v kůžích a orgánech zvířat, které obsahovaly syřidlo, které je potřeba k výrobě sýra. Sýr byl tedy asi objeven omylem.
Nejstarší doložená výroba sýra pochází z roku 5500 př. n. l. V Polsku z této doby našli jakýsi pravěký cedník s molekulami tuku. Také ve staroegyptských pohřebních síních našli archeologové egyptský sýr, který mohl být vyroben kolem roku 2000 př. n. l.
Stále oblíbené staročeské „kozí syrečky“ byly podávány i na svatbě krále Vladislava v roce 1502, což je víc jak před 500 lety! Jen si představ, kolik lidí od toho roku muselo jíst sýr a kolik litrů mléka bylo použito...
- syřidlo, kyselina mléčná, vinný ocet nebo citronová šťáva (jen 1 z toho!)
- mléko – kravské, ovčí, kozí či jiného savce
- chlorid vápenatý
- zakysaná smetana (nepovinné)
- bylinky, koření a další přísady na dochucení
Pokud máš hodně trpělivosti, můžeš si z těchto surovin udělat sýr i doma. Než se ale do toho pustíš, najdi si nějaký recept, na internetu jich je kupa, kupříkladu tady a tady. Můžeš požádat o pomoc rodiče, bráchu, ségru nebo babičku i dědu, uvidíš, že si to užijete a strávíte alespoň nějaký čas společně.
Tvarohové
- tvrdý tvaroh
- měkký tvaroh
Čerstvé – nezrající sýry
- nesolené
- solené
Měkké
- zrající pod mrazem
- zrající v chladu
- zrající v solném roztoku
Plísňové – rod plísně Penicillium
- plíseň na povrchu
- plíseň v těstě
- dvouplísňové
Polotvrdé
- lisované
- nelisované
- s mletou sýřeninou
Tvrdé
- s tvorbou ok
- bez tvorby ok
- extratvrdé
Pařené
1. převážně slovenské sýry uzené v ohni
Velmi oblíbený sýr... Víš ale, jak se jmenuje?, © lucas_holiday
1. | |||||||||||||||||
2. | |||||||||||||||||
3. | |||||||||||||||||
4. | |||||||||||||||||
5. | |||||||||||||||||
6. | |||||||||||||||||
7. | |||||||||||||||||
8. | |||||||||||||||||
9. | |||||||||||||||||
10. | |||||||||||||||||
11. | |||||||||||||||||
12. | |||||||||||||||||
13. | |||||||||||||||||
14. |
Výborně, jsi sýrů král... Nebo myš? Víš, jaká italská dobrůtka je z tohoto krému vyrobená?
- Slovenský sýr vyrobený z ovčího mléka, díky uzení má hodně slanou chuť.
- Původem z Itálie, je znám nasládlou chutí i vůní.
- Vyhlášené ... tvarůžky.
- Sýr s povrchovou plísní.
- Původem ze Švýcarska, je typický svým pachem.
- Nejznámější tvrdý sýr, má nevýraznou chuť.
- Krémový, vyrobený ve Francii, s jemnou smetanovou chutí.
- Sýr se stopami syrovátky.
- Obsahuje modrou plíseň uvnitř sýru, je vyroben z kravského mléka.
- Z jižní Itálie, kde původně byl vyráběn z buvolího mléka, teď se ale nahrazuje mlékem kravským a je ve tvaru kuliček.
- Slovenský uzený sýr podobný oštiepoku, vyrábí se v podobě stočené stuhy.
- Patří mezi nejlepší sýry na světě, jeho původ je v Nizozemsku.
- Vyrábí se v karpatských zemích, z hrudkového ovčího mléka.
- Polotvrdý sýr pocházející původně ze Somersetu v jihozápadní Anglii.
Jak se ti dařilo v křížovce? Chutnají ti sýry, nebo je mít ani nemusíš? A víš odpověď na otázku, která se ti určitě objevila po vyluštění tajenky? Pochlub se v diskuzi.