Alíkovina

Jak na domácí čokoládové muffiny

vydáno  •  Čtenáři píší Alíkoviny · Recepty
Delikatesní čokoládové muffiny jsou zcela jednoduché. První tyto muffiny jsem upekla, když mi bylo 8. Recept je vhodný i pro začátečníky.

Na 12 muffinů si nachystejte:

Suché ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 tabulky nasekané čokolády
  • špetka soli

Tekuté ingredience – varianta s mlékem:

  • 2 vejce, prošlehaná
  • 150 ml mléka
  • 50 ml kávy
  • 85 g másla, rozpuštěného a vychladlého
  • lžičku vanilkového extraktu

Tekuté ingredience – varianta s jogurtem nebo zakysankou:

  • 2 vejce, prošlehaná
  • 250 ml zakysané smetany/jogurtu (a k suchým ingrediencím pak přidejte 1 lžičku jedlé sody na pečení)
  • trochu mléka,
  • pokud bude těsto moc hutné 50 ml kávy
  • 85 g másla, rozpuštěného a vychladlého
  • lžičku vanilkového extraktu

Připravte si dopředu všechny ingredience, hlavně kávu, aby vám trochu vychladla. Smíchejte si zvlášť suché a tekuté přísady (použijte variantu s mlékem nebo s jogurtem, podle zásob v lednici, obě jsou skvělé). Teprve potom obě směsi spojte, naplňte formičky skoro do plna a pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 25 minut. Zkoušet těsto špejlí nemá smysl, vyjde vám celá mokrá od čokolády. Těsto by po 25 minutách mělo být nahoře pevné na omak, tak poznáte, že jsou muffiny hotové, když se muffin ještě třepe, není uvnitř hotový. Po vyjmutí z trouby vyndejte muffiny z plechu a nechte volně trochu vychladnout. Podávejte je ještě teplé, dokud je čokoláda rozpuštěná. Ale ne moc teplé, horká čokoláda docela pálí (vyzkoušeno za vás). Sice se asi trochu zapatláte, ale tak jsou nejlepší.

Jakou dát do muffinů čokoládu? Variant existuje spousta. Nejčastěji dávám obyčejnou hořkou čokoládu, nebo čokoládu na vaření. Lepší varianta je čokoláda s alespoň 70 % kakaového podílu. Doporučuji i pro začárečníky Hodně štěstí!

Autorka:

Tento článek byl zařazený ke zveřejnění bývalým vedením Alíka, jeho úroveň tedy nemusí odpovídat současným redakčním standardům.