Sezona je v plném proudu. Všichni, kteří mají rádi jahody, se snaží na samosběru nasbírat pořádně velkou zásobu. Někteří ji využijí pouze na domácí pečení koláčů a dortů nebo přípravu koktejlů. Jiní také na zásobování se na zimu a to tak, že zamrazí celé jahody nebo udělají marmeládu či kompoty.
Jahodová marmeláda
Nejlepší využití v případě, že máte hromadu jahod, je právě marmeláda. Receptů na ni je několik a každý to dělá jinak, já se z větší části držím návodu, který je napsaný na sáčku želírovacího cukru.
Co potřebujeme?
- 1 kg jahod
- 1 sáček želírovacího cukru
- 500 g cukru krystal
- 4 až 5 malých skleniček
Jahody odstopkujeme, očistíme, dáme do hrnce a rozmačkáme. Já je ještě překrajuju na půlky. Kdo nechce mít v marmeládě kousky, tak může použít mixér a důkladně rozmixovat.

Rozmačkáme a umixujeme jahody
Želírovací cukr smícháme se dvěmi lžícemi klasického cukru, přisypeme k jahodám a povaříme. Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu. Několik minut mícháme a odebíráme pěnu, která během varu vzniká. Marmeládu odstavíme a připravíme si omyté a osušené sklenice. Naplníme je a otočíme na několik minut dnem vzhůru. Někdo přidává ještě kyselinu citrónovou, ale já to nedělám.

Důkladně mícháme marmeládu
Marmeládu necháme 24 hodin odstavenou na lince a potom uskladníme do tmy, třeba do špajzu, na půdu či do sklepa.

Hotová marmeláda
Nepečený dort s jahodami
Čekáte na víkend návštěvu, ale nechce se vám nic připravovat? Zvolte tento jednoduchý dezert ze smetany, který vám tolik času nezabere.
I zde je receptů hned několik. Někdo použije místo smetany třeba bílý jogurt nebo tvaroh, místo jahod se dají použít i třeba borůvky nebo jiné ovoce. Já volím tuto odzkoušenou variantu.
Co potřebujeme?
- 540 g zakysané smetany
- 240 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 sáček piškotů
- jahody
- rozevírací dortovou formu
Smetanu důkladně vyšleháme a smícháme se zakysanou smetanou a cukrem. Cukru můžeme dát i více, já nemám rád tolik sladké, tak mi stačí dvě lžíce. Okraje formy vyložíme pečícím papírem nebo cukrářskou folií (já dávám i na dno). Na dno formy vyskládáme piškoty dle fotky.

Dort s jahodami
Na piškoty dáme jednu třetinu krému a poté nakrájené jahody.

Dort s jahodami
Přidáme druhou třetinu krému, piškoty a zbytek krému. Nakonec dáme jahody a pořádně je zamáčkneme. Dort dáme do lednice vychladit alespoň na 24 hodin, aby po vyklopení držel v celku.

Dort s jahodami

Dort s jahodami
Jahody se šlehačkou
Jednoduchá dobrota, kterou máte za pár minut. Lahodná sladká tečka po obědě.
Co potřebujeme?
- 10 větších jahod
- 250 ml trvanlivé šlehačky
- 30 g cukru
- 2 dezertní mističky
Ve větší nádobě rozmačkáme vidličkou jahody a přidáme cukr. V druhé nádobě důkladně vyšleháme šlehačku. Dejte si tu práci a šlehačku si kupte a vyšlehejte, nekupujte tu ve spreji. Do dezertních mističek dáme vrstvu rozmačkaných jahod a na to vylijeme část šlehačky. Poté přidáme zbytek jahod a další šlehačku. Na ozdobu můžeme dát kousky jahod. Dáme vychladit na 1 až 2 hodiny a máme osvěžující dobrotu.

Jahody se šlehačkou
U dětí je hodně oblíbený i koktejl z jahod, který je lahodný v horkém počasí. Patří do něj samozřejmě mléko, jahody a cukr. Použít ale můžeme i led nebo kopečkovou zmrzlinu. Přeji dobrou chuť, ať už jahody využijete jakkoliv.
Jaká jahodová dobrota vám nejvíce chutná?