Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Jarní svátek – Velikonoce

    vydáno  •  Velikonoce

    Velikonoční tradice, dny a recepty. Pomlázka, beránek a barvy stužek.

    beránek, © 1000

    Velikonoce patří k jaru stejně jako Vánoce k zimě. Na Velikonoce si lidé vymysleli spoustu tradic. Velikonoční týden začíná Škaredou středou, potom následuje Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Velikonoční neděle a Velikonoční pondělí.
    Na Velikonoční pondělí chodí kluci s pomlázkami většinou z vrbového proutí. Chodí od domu k domu a podle Velikonoční koledy dostávají barevné pentličky.

    • červená pentle znamená lásku
    • světle zelená naznačuje sympatii
    • tmavě zelená symbolizuje oblíbenost
    • modrá a fialová jsou naděje
    • žlutá znamená odmítnutí
    • hnědá a černá jsou zatím bez významu. Totéž platí i u vajíček. :-)

    Zdobení vajíček je také jedna z Velikonočních tradic. Většinou je zdobí dívky a dávají je chlapcům za koledu. Jak jsem psal u pomlázky, platí totéž co u vajíček. Každá barva znamená něco jiného.

    Beránek se peče na Velikonoce běžně. Je to symbol zobrazující mladé zvíře. Na jaře se líhnou mláďata (kuřátka, zajíček, beránek...).

    Recept:
    Co potřebujeme:

    • 3 ks vajec
    • 1 hrnek rostlinného oleje
    • 1 hrnek mléka
    • (moučkový cukr na posypání)
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • (rozinky nebo lentilky na ozdobu)
    • 2 hrnky polohrubé mouky
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • citronová kůra
    • 1 hrnek cukr krupice
    • forma na beránka

    Postup: Nasypeme všechny suché ingredience do mísy. Potom přidáme vajíčka, olej a citronovou kůru a vše pečlivě promícháme. Mícháme tak dlouho, dokud nezmizí všechny hrudky. Potom už jen vymažme formu beránka olejem nebo máslem. A nalejeme těsto do formy. (Těsto má být tekuté). Pečeme asi 45 minut a déle. Upečení beránka otestujeme tak. že do něj píchneme párátkem. Pokud bude beránek uvnitř tekutý, tak ho necháme péct déle.
    Potom už beránka jen ozdobíme např. rozinkami a posypeme moučkovým cukrem.
    Beránka můžeme ozdobit třeba stužkou kolem krku.
    Autor:
    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (2)

    Příspěvek z 19. dubna v 19:48.
    Grillerka v něm napsala:

    super článek 5 tlapiček $>

    Příspěvek z 10. dubna v 18:24.
    JáJá1 v něm napsal:

    Pěkný článek, 5 tlapek.