Velkým módním trendem posledních let je zdravý životní styl. Toho využívají i obchodníci a marketéři. V regálech supermarketů často nacházíme potraviny označené jako: „BIO, Light, Fitness, Life, Fresh“, atd. Leckdy jsou těmto potravinám vyčleněny samostatné regály, které jsou na rozích uliček, aby nebyly přehlédnuty. V těchto regálech jsou pak potraviny dražší než běžně srovnatelné produkty.
Tyto potraviny však ve skutečnosti nejsou tak zdravé a dietní, jen se tak tváří. Kdybychom totiž porovnali složení takových potravin, zjistili bychom, že obsahují i „nezdravé“ složky. Prodejce totiž využívá toho, že složení potravin je na obalech vytištěno velmi malým písmem a zákazníkovi se nechce luštit názvy ingrediencí, kterým leckdy ani nerozumí.
Obaly některých potravin jsou pak barevně provedeny tak, aby se podobaly běžným a známým výrobkům, ale mají odlišné složení. Obsahují především levné a méně kvalitní náhražky. Jako příklad uvádím tuk s názvem Rodinné.
Rodinné máslo
Všimněte si obalu, je ve stříbrném provedení s nápisy „rodinné“ a „lehce roztíratelné“, abychom ho podvědomě vnímali jako máslo. Konečně, díky umístění tohoto výrobku v lednici vedle skutečného másla, v nás při nákupu nevyvolává pochyby. Opravdové máslo má podle zákona obsahovat 80–90 % mléčného tuku, takže údaj 82 % uváděný na obalu má opět navodit pocit, že je vše v pořádku. Skutečnost je však trošku jiná…
Údaj 82 % u tohoto produktu uvádí celkové množství tuků, hlavně pak palmový rostlinný tuk. Mléčného tuku je v tomto výrobku 9 %, takže se nejedná o máslo, ale v tomto případě o směsný emulgovaný tuk. Zbytek pak tvoří aroma, barvivo a zahušťovadlo, které dají výrobku požadovanou vůni, chuť a vzhled.
Složení rodinného másla
Palmový tuk bývá někdy ze zdravotního hlediska zbytečně démonizován. Tento tuk obsahuje mnoho výrobků, hlavně cukrovinek. Důvodem jeho masového použití je tedy jeho konzistence, která je i při pokojové teplotě relativně tuhá, a hlavně jeho nízká cena.
Samostatnou kategorií zdravých potravin je pečivo. Kromě světlého pečiva se setkáváme s pojmy jako: celozrnné, vícezrnné, šestizrnné, sedmizrnné, grahamové, cereální, rustikální nebo sezamové. Tyto názvy jsou pak souhrnně označovány jako pečivo, které je zdravější a dietnější než obyčejné bíle pečivo. Abychom se lépe zorientovali, pojďme si vysvětlit, co vlastně jednotlivé pojmy označují.
Celozrnné pečivo je vyrobeno z mouky, která je semleta z celých klasů. To znamená, že obsahuje nejen endosperm (jádro), ale i slupky (otruby) a klíčky. Nemusí mít tmavou barvu, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Proto je mnoho zákazníků lapeno na klasické bílé pšeničné pečivo, které je pouze obarvené karamelem nebo praženým ječmenem či žitem.
Celozrnná bulka
Vícezrnné pečivo by mělo obsahovat minimálně 5 % jiných obilovin než je pšenice nebo žito.
Vícezrnný chléb
Grahamové pečivo je pojmenováno podle reverenda Sylvestra Grahama, který byl odpůrce prosívání semletého obilí. Z toho důvodu je základem grahamového pečiva směs pšeničné a celozrnné mouky, které mají vyšší obsah otrub. Bohužel není legislativně stanoveno složení, takže za grahamové pečivo může být označováno v podstatě jakékoli pečivo.
Grahamová bagetka
Rustikální pečivo je vyráběno v duchu venkovských a lidových tradic. Obsahuje tedy pšeničné klíčky a hrachové otruby a je hojně posypáno slunečnicovými nebo dýňovými semínky.
Rustikální pečivo
Cereální pečivo, jak už název napovídá, je vyráběno z cereálií, tedy jakýchkoli obilovin. Obsah nebo složení tohoto druhu pečiva není legislativně definován.
Cereální kaiserka
Vraťme se ale k celozrnnému pečivu. Jak zjistíme, že se jedná opravdu o celozrnné pečivo?
Musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky, to znamená mouky, která obsahuje kromě obilných jader i otruby a klíčky, což je vidět v řezu na vnitřní struktuře pečiva. O tom, že se jedná o skutečné celozrnné pečivo, by do jisté míry mohla napovídat i cena, která je vzhledem k ceně celozrnné mouky poněkud vyšší.
A proč je vlastně celozrnné pečivo zdravější a dietnější? Pokud je mouka semleta s otrubami a klíčky, obsahuje větší podíl vlákniny, vitamíny skupiny B, D a E, minerální látky a enzymy. Díky nízkému glykemickému indexu, pak lépe a na delší dobu zasytí.
Tímto článkem, jsem neměl v úmyslu vám zošklivit vaše oblíbené potraviny, nebo vás odrazovat od zdravého způsobu života. Chtěl jsem vám jen ukázat, jaký může být rozdíl mezi ideály hlásané v reklamách a realitou.
Zdroje
Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat.
Je cereální pečivo celozrnné? Aneb návod, jak se vyznat v pečivu.