Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Diskuse k Alíkovině

    « Přejít na článek

    Jsou „zdravé“ potraviny opravdu zdravé?

    Nový příspěvek do diskuse:

    Přispívat mohou jen přihlášení uživatelé.

    Pokud máš účet, přihlas se, pokud ne, můžeš si účet založit.

    Prodleva 11 dní.
    Příspěvek z 15. února v 6:02, upravený po 2 minutách.
    panglaq v něm napsal:

    Ahoj, díky moc za vysvětlení všem zúčastněným.:-3$>
    YOYO: Ano, prosím, něco z podobné kategorie či sbírky zákonů, jak se v nich vyznat!$>$> To jsem chtěl.

    Příspěvek z 14. února ve 23:09.
    lékařský v něm napsal:

    YOYO: Promiň, já to nařízení mezitím taky našel. :-D

    V těch legislativách je bordel. O:-)

    Příspěvek z 14. února ve 22:58, upravený po 19 minutách.
    YOYO v něm napsal:

    lékařský,
    ano je to fuška se v tom vyznat.

    Máš pravdu, že ta původní vyhláška byla zrušena ale ta nová, kterou si uvedl, se odkazuje na Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince 2013 - které se zdá být stále platné, a ve kterém je ta stejná tabulka (Dodatek II - Roztíratelné tuky), jaká byla v té zrušené vyhlášce.
    Takže pokud bereme v potaz EU právo, tak bych tomu oficiálně ani máslo ani margarín neříkal. :-) Podle tabulky je to směsný tuk.

    Je zajímavé, že ta tabulka nepočítá s tukem obsahující více než 3 a méně než 10 % podílu mléčného tuku - kdyby někdo něco takového vyrobil, tak to asi nesmí vůbec na trh? :->

    O=Věděli ste, že úplně první margaríny se vyráběli z kravského loje a později i z velrybího sádla? Rostlinné oleje se tam začali převažovat až později. Dneska naopak bývají často 100% rostlinné. Zajímavou historii má takový margarín!

    No, ale vzhledem k tomu, že to označení margarín nepoužívají většinou ani samotní výrobci, tak asi nepůsobí velkou hospodářskou škodu tak říkat něčemu co tím oficiálně není.

    A margarín ani nemusí být převážně rostlinný - klidně v něm může být převážně sádlo. Takže zase tak moc ten název hájit nepotřebuji ;-)

    Jejda ty si tu zprávu na kterou jsem reagoval už uplně změnil! :D

    panglaq,
    jak to myslíš? Nebudu psát stejný článek, který už psal někdo jiný. Ale děkuji za kompliment.

    Mohl bych někdy napsat něco z podobné kategorie. A nebo něco na téma, jak se vyznat ve vyhláškách sbírky zákona :-D

    Příspěvek z 14. února ve 22:42, upravený vzápětí.
    lékařský v něm napsal:

    YOYO: Správné označení jsem upravil. :-)

    Titulek je formulovaný v negaci, tudíž spíš než, že by říkal, že představí zdravé potraviny, tak představí ty, které možná spíš „zdravé“ nejsou. Ale souhlasím, že je to možná moc důmyslné a zároveň trochu matoucí. (Tenhle titulek mimochodem nevymyslel Rex999, ale já.)

    panglaq: Cílem Alíkovin není tvořit rivalské poměry.

    Příspěvek z 14. února ve 21:54, upravený po 78 minutách.
    lékařský v něm napsal:

    YOYO: Připadá mi, že všichni u tohodle článku vycházejí z vycházejí z vyhlášky 90/2000 Sb., která byla už zrušena a byla nahrazena vyhláškou 397/2016 Sb. Je to tak správně? Potřebuju si v tom udělat trošku pořádek, jestli máme v článku něco měnit.

    Viz lékařský: YOYO: Promiň, já to nařízení…

    Příspěvek z 14. února v 18:23.
    panglaq v něm napsal:

    Ahoj, YOYO, napsal bys tedy prosím vlastní a v nevegan verzi, aby měl Rex konkurenci? Jsi na to opravdu velmi dobře edukovaný laik.

    Příspěvek z 14. února v 11:41, upravený po 17 minutách.
    YOYO v něm napsal:

    Rex999:

    Mně se tedy článek zas tak moc nelíbí.

    Nadpis je trochu zavádějící. Myslel sem, že se dozvím, které potraviny jsou zdravé, ale místo toho řešíš spíš co se jak může a nemůže jmenovat podle legislativy. Což může být užitečné vědět, ale samo o sobě to o zdraví moc neříká.

    To „Rodinné“ ne-máslo není ani margarín. Ty naopak podle legislativy nemůžou obsahovat více než 3 % mléčného tuku. Správné označení by asi bylo „směsný emulgovaný tuk“.
    (Ocením pokud to tam opravíš, když je ten článek o správných názvech a neklamání spotřebitele, tak bys to mohl mít správně a sám neklamat ;-))

    Rostlinné tuky jsou obecně zdravější než živočišné, z článku by si mohl čtenář vyvodit, že je to naopak.

    Jinak ale pěkně napsané. Cením snahu ok

    Blender:

    Slovo „dietní“ bych obecně ani raději moc nepoužíval. Lidi tím většinou myslí „určené k hubnutí“, ale vlastně je to jakákoliv dočasná změna stravy, která má nějaký účel. Ten účel nemusí být nutně zlepšení zdraví.
    Zdravě by se měl člověk stravovat kontinuálně, a pak by tedy neměl „držet dietu“, ale prostě „jíst zdravou stravu“. :-)

    Příspěvek z 14. února ve 4:45.
    Rex999 v něm napsal:

    Díky všem. :-)

    Příspěvek z 13. února ve 22:07.
    Matisek v něm napsal:

    Skvělý a názorný článek. Hodně jsem se toho dozvěděl. ok

    Příspěvek z 13. února v 15:56.
    Blender v něm napsala:

    Pěkný článek Rexi, jen bych si tě dovolila trošku opravit, bio automaticky neznamená, že je to dietní, je to označení pro ekologické zemědělství, což je takové zemědělství, které bere ohledy na přírodu (i na zvířata a lidi samozřejmě). Proto jsou bio produkty dražší. Zdravější to ale většinou je :-)

    Příspěvek z 13. února ve 13:55.
    nAtyxyt_1 v něm napsala:

    Skvělý článek! :-)

    Příspěvek z 13. února ve 12:53.
    žibafa v něm napsala:

    5 tlapek!

    Příspěvek z 13. února v 8:44.
    elinkkkaaa v něm napsala:

    Pět tlapek! Moc zajímavý a skvěle popsaný článek!

    Příspěvek z 13. února v 7:13.
    Lososek v něm napsala:

    Moc hezký článek!

    Příspěvek z 13. února v 6:45.
    Betty_H v něm napsala:

    Skvělý článek,Rexi. Opravdu hezky popsaný, vysvětlený, originální...pět tlapek určitě!

    Příspěvek z 13. února v 6:38.
    drawlover_ v něm napsala:

    Super! O:-)

    předchozí 1 další