Quinoa neboli Merlík čilský pochází z Peru.
Vyniká vysokým obsahem bílkovin. Neobsahuje lepek, takže ji mohou konzumovat i lidé s celiakií. Díky svým nutričním hodnotám a vlastnostem se dostala na seznam NASA. Vědci ji zařadili do výzkumného programu jako potravu pro kosmonauty. Z rostliny se využívají zrna.
Ingredience:
• 1 hrnek quinoy
• 2,5 litru vody
• 1 celá skořice
• 5 kusů hřebíčku
• cukr podle chuti
• mléko podle chuti
• 2 lžíce solamylu (bramborový škrob)
Postup:
Jako první důkladně propláchneme 3× quinou. Do hrnce nalijeme 1,5 litru vody, přidáme quinou a vaříme (asi 30 minut). Do dalšího hrnce si přichystáme 1 litr vody a celou skořici s 5 hřebíčky, necháme vařit 15 minut. Po 15 minutách přidáme uvařenou quinou a povaříme 10 minut. V hrníčku si s trochou studené vody rozmícháme solamyl (bramborový škrob), přidáme ho do vařící kaše a mícháme do zhoustnutí. Uvařenou kaši dle chuti dosladíme a můžeme taky přidat mléko dle chuti.
Kaši nalijeme do misek nebo hrníčků a vychladíme.
Dobrou chuť.
Můj názor:
Tahle kaše mi hodně chutná, je taky jemná a dobře se polyká.
Váš názor mi můžete napsat, moc ráda si ho přečtu.
Výhody téhle kaše z quinoy:
• má hodně vitamínů
• je vhodná pro alergiky na lepek
• je hodně dobrá
• nemusí se kousat
• může se do téhle kaše přidávat různé ovoce, kakao atd. (podle chuti)