Kimchi je vlastně fermentovaná zelenina – skládá se z čínského zelí, mrkve, ředkve, jarní cibulky, čili a pasty z koření. Pochází z Korey a je staré cca 2 600 až 3 000 let.
Každá korejská žena by měla umět připravit kimchi, podle tradice by ho měla připravit dle receptu své tchyně. Existuje ho přes 200 druhů. Kimchi se podává ke každému korejského jídlu jako příloha, nejčastěji k rýži. Vzhledem k tomu, že je celkem pálivé, se může jíst i s pečivem. Dá se z něj udělat i palačinka.
V Korey se skladuje se ve speciálních nádobách na fermentování, někdy se zakope i do země.
Kimchi obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, ale i hodně probiotik, až trilion v jedné lžíci. Také podporuje chuť k jídlu.
Jeho výhodou je, že v lednici vydrží celkem dlouhou dobu. Čím déle je v lednici, tím více je kyselejší a zároveň méně pálivé.
Můžete si ho koupit v obchodě, existují různé druhy, např. nepálivé, pálivé, s červenou řepou, okurkou, dýní atd. Sehnat můžete dva typy – letní a zimní. Letní se fermentuje jen den, zimní déle. Nejrozšířenější je baechu, které se skládá z čínského zelí, mrkve a ředkve. Kupované bývá ale celkem drahé. Můžete si ho však připravit i doma, je to celkem snadné.
Ingredience
- hlávka čínského zelí (cca 1 kilo)
- svazek jarní cibulky
- 1 mrkev
- 5 lžic soli
- ředkve
Na pastu
- 300 ml vody
- 30 g škrobu nebo rýžové mouky
- 4 stroužky drceného česneku
- 2 lžíce čili – nejlépe ve formě vloček gochugaru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 10 g zázvoru
Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky. Ve vodě rozmícháme rýžovou mouku nebo škrob a přivedeme k varu. Vaříme, dokud směs mírně ztuhne.
Do pasty přidáme česnek, zázvor, sójovou omáčku a čili. Potom promícháme se zeleninou. Dobře promíchané kimchi dáme do fermentovací nádoby, stačí ale i uzavíratelná sklenička. Nakonec umačkáme a zatížíme. Pozor, pokud nezamezíte přístupu vzduchu, mohou se na povrchu tvořit plísně.
Poté kimchi fermentujeme při pokojové teplotě 3 – 7 dní, podle chuti. Nakonec přendáme do lednice a můžeme jíst.