Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Kimchi – zdravá probiotická bomba

    vydáno  •  recepty

    Slyšeli jste už někdy o kimchi? Je to hodně zdravá „superpotravina“ pocházející z Korey. Má až triliony probiotik v jedné lžíci! Pokud se o něm chcete něco dozvědět nebo si ho chcete doma připravit, přečtěte si tento článek.

    Kimchi je vlastně fermentovaná zelenina – skládá se z čínského zelí, mrkve, ředkve, jarní cibulky, čili a pasty z koření. Pochází z Korey a je staré cca 2 600 až 3 000 let.

    Každá korejská žena by měla umět připravit kimchi, podle tradice by ho měla připravit dle receptu své tchyně. Existuje ho přes 200 druhů. Kimchi se podává ke každému korejského jídlu jako příloha, nejčastěji k rýži. Vzhledem k tomu, že je celkem pálivé, se může jíst i s pečivem. Dá se z něj udělat i palačinka.

    V Korey se skladuje se ve speciálních nádobách na fermentování, někdy se zakope i do země.

    Kimchi obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, ale i hodně probiotik, až trilion v jedné lžíci. Také podporuje chuť k jídlu.

    Jeho výhodou je, že v lednici vydrží celkem dlouhou dobu. Čím déle je v lednici, tím více je kyselejší a zároveň méně pálivé.

    Můžete si ho koupit v obchodě, existují různé druhy, např. nepálivé, pálivé, s červenou řepou, okurkou, dýní atd. Sehnat můžete dva typy – letní a zimní. Letní se fermentuje jen den, zimní déle. Nejrozšířenější je baechu, které se skládá z čínského zelí, mrkve a ředkve. Kupované bývá ale celkem drahé. Můžete si ho však připravit i doma, je to celkem snadné.

    Ingredience

    • hlávka čínského zelí (cca 1 kilo)
    • svazek jarní cibulky
    • 1 mrkev
    • 5 lžic soli
    • ředkve

    Na pastu

    • 300 ml vody
    • 30 g škrobu nebo rýžové mouky
    • 4 stroužky drceného česneku
    • 2 lžíce čili – nejlépe ve formě vloček gochugaru
    • 2 lžíce sójové omáčky
    • 10 g zázvoru

    Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky. Ve vodě rozmícháme rýžovou mouku nebo škrob a přivedeme k varu. Vaříme, dokud směs mírně ztuhne.

    Do pasty přidáme česnek, zázvor, sójovou omáčku a čili. Potom promícháme se zeleninou. Dobře promíchané kimchi dáme do fermentovací nádoby, stačí ale i uzavíratelná sklenička. Nakonec umačkáme a zatížíme. Pozor, pokud nezamezíte přístupu vzduchu, mohou se na povrchu tvořit plísně.

    Poté kimchi fermentujeme při pokojové teplotě 3 – 7 dní, podle chuti. Nakonec přendáme do lednice a můžeme jíst.

    Zdroje

    » přejít do diskuze

    Diskuze k článku  (7)

    Příspěvek z 26. dubna 2024 v 17:34.
    YOYO v něm napsal:

    Mně osobně nikdy nevybuchlo, ale jednou jsem viděl pár rozbitých, nebo možná jen povolených, tekoucích sklenic v chlaďáku v obchodě (myslím, že to bylo v parném létě a moc jim to nestíhalo chladit)

    Občas mívám domácí kimchi od své kamarádky a to může být trochu nevyzpytatelné, jelikož není tak uniformní jako to kupované. Sice mi ještě nevybuchlo, ale otevírám ho raději nad dřezem, protože někdy může po otevření docela vypěnit.

    Kimchi je fajn alternativa jogurtů - nejen kvůli těm probiotickým kulturám, ale třeba i pro obsah vápníku - Je to důvod proč se asiatům daří i bez mléčných produktů.

    Určitě nedoporučuji sníst celou sklenici na posezení - zvlášť pokud na to nejste zvyklí. 💩 Dejte si tak dvě tři lžičky za den a budete spoko.

    Příspěvek z 24. dubna 2024 v 11:15.
    panglaq v něm napsal:

    Ahoj, mám veselodivný dotaz:

    JáJá1: Mohla bys prosí ten smrad popsat?8-D8-D8-D8-D

    Příspěvek z 2. prosince 2023 v 17:12.
    JáJá1 v něm napsal:

    Můj taťka to jí, já ne, protože to strašně smrdí.:-D