Teprve v roce 1930 se podařilo zoologovi profesoru Aharonimu z Jeruzaléma v blízkosti Aleppa v Sýrii odchytit prvního živého křečka zlatého. V hluboké noře našel matku s mláďaty. Velmi brzy přišli na svět potomci těchto sourozenců. Z nich pochází všichni doma chovaní křečci zlatí.
Tento až 18 centimetrový a až 190 gramový hlodavec má různé typy i barvy srsti, dlouhou, krátkou, saténovou nebo dvojitě saténovou. Na hlavě má malý růžový nosík, velice citlivé a ve stáří velmi důležité hmatové vousky, černá korálková očka přizpůsobená hlavně pro noční život, ouška a velké lícní torby, kam sbírá různá semena a zrní. Ty mohou pojmout až polovinu hmotnosti dospělého jedince. V zajetí i v přírodě tráví dlouhé hodiny ohlodáváním různých kousků dřeva a kůry, protože stejně jako všem hlodavcům tak i křečkům po celý život rostou přední zuby, které si musí brousit.
Délka jeho života je mezi 2 a 3 roky. Povaha může být různá, agresivní, přátelská, klidná. Hodně záleží na prostředí. Pokud strávil delší dobu s více mláďaty, bude agresivnější v důsledku soubojů o potravu. Křeček zlatý je samotář, od 2 měsíců života se s více křečky nesnese. Samečci jsou většinou klidnější a spíše se nechají prohlédnout veterinárním lékařem. Samice jsou často svéhlavé, umíněné a bojovné, hlavně v období říje. Pokud je o křečky dobře pečováno, stávají se z nich velmi milá domácí zvířátka.
Mezi stravu, kterou můžou jíst patří:
Semínka: dýňová, slunečnicová, sezamová, melounová a lněná.
Ořechy: vlašské, lískové, kešu. Všechny ořechy dáváme s mírou a ne moc často.
Ovoce: jablka, hrušky, meruňky, banány, hroznové víno bez pecek, jahody, švestky.
Zelenina: salát, čínská kapusta, špenát, mrkev, petržel, celer, červená řepa, červená paprika, rajské jablíčko, okurka, květák, kedlubna, dýně, brokolice, chřest.
Živočišné bílkoviny: mouční červi, vařená vejce, netučný tvaroh, netučný jogurt, netučný sýr, vařené kuřecí maso, vařená netučná ryba, Actimel (neochucený), sušené krevetky.
Sušené ovoce: sušená jablka, hrušky, rozinky, kokos. Pozor, sušené ovoce nesmí být sířené!
Větve stromů: dub, buk, bříza, topol, jasan, javor, vrba, jabloň, ořech, hrušeň, višeň.
Volně rostoucí rostliny: jetel, pampeliška, vojtěška, spařená kopřiva, jitrocel.
Luštěniny: syrový a vařený hrách, zelené fazolky, sója, čočka.
Obiloviny: pšenice, oves, ječmen, žito, pohanka, syrová nebo vařená kukuřice, vařená rýže, proso, ječné kroupy.
Vločky: ovesné, pšeničné, špaldové, žitné, ječné a pohankové.
Naklíčené obilí a luštěniny: naklíčená pšenice, fazole mungo, čočka, adzuki fazole.
Nezapomínejte, že všechno podáváme v přiměřeném množství.
Křeček nesmí jíst: sůl, cukr, koření, máslo, sádlo, zelí, mandle, česnek cibuli, pórek, dále pak višňové, broskvové a meruňkové pecky, klíčky syrových brambor, churma salám, klobásy, citrusové ovoce, ananas, kiwi a jiné kyselejší ovoce, syrové těstoviny, šťovík, hřiby, med, větve jehličnatých stromů, horké nebo naopak příliš studené potraviny s vysokým obsahem tuku, jadérka z jablek a meloun.