Tato omáčka je dnes už podle mě dost nepopulární. Za minulého režimu byla rozšířená v závodních a školních jídelnách. Dnes se ve svém okolí nesetkávám s lidmi, kteří by ji vařili. Ani v restauracích v mém okolí jsem se dlouhou dobu nesetkal s tím, že by byla v nabídce. V jedné z nástěnek na tomto webu jsem položil anketu, zda se vaří ve školních jídelnách, a k mému překvapení jsem zjistil, že ano.
Křen je silný a ostrý, asi proto to u většiny není zrovna oblíbená ingredience. Stále ale existují lidé, kteří na tuto omáčku nedají dopustit. Jelikož jsem na Silvestra dělal vepřové koleno s marinádou na černém pivu (recept bude příští Silvestr ), u kterého samozřejmě křen chybět nemůže, tak mi ještě dost křenu zbylo. Přeci ho ale nevyhodíme!
Já teda tento pokrm zrovna v oblibě taky moc nemám, proto si ukážeme recept na menší množství omáčky, což u mě zvykem nebývá. Dávejte si pozor na čerstvý křen, je to opravdu síla! Od toho kupovaného strouhaného křenu ve sklenici se dost liší. Občas si kupuju sklenici jen tak k párku, je to spíše nevýrazné a je tam dost vody. S čerstvým křenem opatrně, dávejte ho do omáčky opravdu po troškách, ať to nepřeženete. Přidat můžete vždycky.

Čerstvý křen
V ten den byl jako čerstvě nastrouhaný fakt silný. 3. ledna, v den, kdy jsem tuto omáčku dělal, si můžeme na fotce všimnout, že už není tak úplně čerstvý. Neznamená to však, že by byl nějak zkažený, pouze už není tak výrazný a ostrý, proto ho do omáčky použijeme dvakrát tolik, než kdyby byl čerstvý.

Křen ze silvestra
Omáčku jsem připravil s uzeným masem a houskovým knedlíkem, což je klasika. Někdo místo uzeného dává hovězí maso. Je to vlastně skoro stejný postup jako u koprové omáčky, jen se místo křenu dává kopr. U koprovky já třeba ještě sladím a dávám smetanu, což tady nedělám.
Co potřebujeme?
- 0,5 kg uzeného masa
- 100 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 0,5 l mléka
- nastrouhaný křen
- citrón
- sůl
- pepř
Uzené maso uvaříme ve vodě. Já mám připraveno zhruba 0,5 kg, což jsou 4 silnější plátky, to nám bohatě stačí, jelikož omáčka je jen zhruba na čtyři porce.

Uzené maso
Do kastrůlku si dáme máslo a necháme ho rozpustit.

Rozpustíme máslo
Přidáme hladkou mouku a chvilku (cca 1 minutu) důkladně mícháme, než nám vznikne jíška.

Přidáme hladkou mouku

Jíška
Přilijeme mléko a máme tzv. bešamel. Metličkou chvilku pořádně omáčku míchejte, aby tam nebyly hrudky z mouky. Omáčka bude dost houstnout, musíte neustále míchat a ani na vteřinku nepřestávat, nebo se vám to připálí. Kdyby se vám zdálo, že je omáčka moc hustá, tak přidejte ještě mléko dle vašich potřeb. 15 minut mícháme, dochutíme solí, pepřem a okyselíme citrónem.

Zalijeme mlékem

Křenová omáčka
Křen přidáváme dle libosti opatrně úplně nakonec, jelikož by vařením zhořkl.
Máte rádi křenovou omáčku?
Pod článkem se můžete vyjádřit, jaký máte na tuto omáčku názor.