Podíváme se, jak připravuju květákovou polévku. Dělám ji s rozdrcenými kousky květáku, ale někdo ji má rád s malými růžičkami vcelku nebo úplně rozmixovanou. Někdo také může přidávat do polévky brambory a v závěru mléko.
Co potřebujeme?
- 1 květák
- 1/4 čajové lžičky muškátového květu
- sůl
- pepř
- petrželku
Na jíšku
- 100 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
Připravíme si kastrůlek a nalijeme do něj 2 litry vody. Květák očistíme, rozdělíme na malé růžičky a dáme vařit do vody. Osolíme.
Květák
Mezitím, co se nám vaří květák, si připravíme máslovou jíšku. V kastrůlku necháme rozpustit máslo a přidáme hladkou mouku. Dávejte pozor, ať jíšku neděláte moc zprudka, to byste ji spálili a byla by hořká.
Jíška
Jíška
Uvařený květák vyjmeme do cedníku, ale vodu nevyléváme!
Uvařený květák
Do vroucí vody, ve které jsme vařili květák, vlijeme jíšku a přidáme muškátový květ. S tím musíte opatrně, jelikož je to velmi aromatické koření. Dejte ho tam zhruba jako je na fotce.
Květáková polévka - muškátový květ
Přibližně deset minut mícháme a poté vložíme zpátky květák. Vezmeme si šťouchadlo na brambory a důkladně rozšťoucháme, aby byl květák na malé kousky.
Květáková polévka
Na závěr přidáme hrst petrželky a dochutíme solí a pepřem.
Květáková polévka
Květáková polévka
Polévka je zhruba pro 5–6 lidí. Přeji vám dobrou chuť.