Jak určitě víte, ovoce je zdravé a je zdrojem mnoha vitamínů. Například vitamínu C nebo vitamínu B6. Tělo si je samo nedokáže vyrobit a potřebuje je přijímat právě z ovoce. Má poměrně velký obsah vody a sacharidů (samozřejmě každý druh má trochu jiné množství). Naopak obsahuje velmi malé množství bílkovin a tuků.
Ovoce se dělí na jádrové, peckové, bobulové, citrusové a skořápkové.
A teď se půjdeme věnovat slíbeným méně známým druhům.
Mochyně (physalis)
Mochyně patří k čeledi lilkovité. Je to bylina, která může dosahovat výšky až 3 metry. Plod je jakoby obalený v listu. Nezralé plody ale mohou být jedovaté.
Mochyně má sladkou, trochu nakyslou a šťavnatou chuť. Obsahuje hodně vitamínu C, B, A a minerálních látek draslíku, fosforu a vápníku.

Physalis, © Rainer Zenz
Karambola
Toto ovoce má při nakrájení tvar hvězdy, proto se jí také říká čínská hvězdice. Obsahuje celkem velké množství kyseliny šťavelové, a proto by se to s jeho konzumací nemělo přehánět.
Má mírně sladkou jablečno-citronovou chuť.
Mangostan
Mangostan je bobulovité ovoce s bílou dužinou a nafialovělou slupkou. Dužina je poměrně kluzká a obsahuje celkem velká jádra.
Já osobně mangostan miluji. Jeho chuť se hodně podobá liči. Je sladká a mírně nakyslá.
Dračí ovoce (pitahaya)
Pitahaya je plod kaktusu. Je růžová a má bílou dužinu se semínky. Má zelené „ostny“. Dužinu ale může mít i růžovou.
Má sladkou chuť, podobající se hroznovému vínu a kiwi. Chuť tohoto ovoce ale záleží na druhu a době sklizně. Může být kyselejší i sladší.

Dračí ovoce, © zhangtingzhi
Cedrát
Patří do stejného rodu jako citrón a je mu i hodně podobný. Má mnoho odrůd – kyselé, sladké a polokyselé. Používá se na výrobu kandovaného ovoce. Také se hojně přidává do éterických olejů. Má hodně tlustou a vrásčitou kůru.
Moruše
Moruše je vizuálně hodně podobná ostružině. Může být černá (tmavě fialová) a nebo bílá. Vyrábí se z ní i čaje. Listy tohoto keře se živí bourec morušový, který vyrábí hedvábí.
Chutí se také podobá ostružině, ale nebývá tak kyselá. Sušením se její sladká chuť ještě zvýrazní.

Moruše, © begonvilliev
Durian
Durian možná znáte z Alíkovy hry Lednička. Má velmi silnou slupku s takovými ostny. Také je znám svým charakteristickým zápachem. Plod durianu může vážit až 3 kg! Anglický přírodovědec Alfred Russel Wallace popsal chuť durianu jako „bohatý vanilkový krém s výraznou chutí mandlí“. Někteří lidé toto ovoce nemohou ani cítit, jiní ho mají rádi díky jeho sladké chuti. Květy durianu jsou prý opylovány jen kaloněm.

Durian, © truthseeker08
Muchovník
Muchovník patří do čeledi růžovitých. Jeho plodem je malvice. Podobá se borůvkám. Chuť muchovníku je různorodá. Může být nasládlá až mdlá. Muchovník mají rády housenky můr a jiný hmyz, který se živí rostlinami. Podporuje imunitu a obsahuje antioxidanty, také pomáhá při žaludečních a střevních problémech. Hodně oblíbený je muchovník v Kanadě, snáší mrazy až –40 stupňů a je po něm pojmenované město Saskatchewan.
Kdoule
Kdoule je dost podobná hrušce. Má růžové květy a voní po citrusech. Používá se do marmelád, želé a podobně. Existuje i kříženec kdoule s hruškou, používá se spíše jako okrasa.

Kdoule, © LoggaWiggler