Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Málo známé ovoce

    vydáno  •  jídlo · zdraví

    Ovoce jako např. jahody, třešně, pomeranč, banány atd. zná každý. Ale je i hodně druhů ovoce, o kterých ani nevíme, že existují. Pokud máte rádi ovoce a chcete se něco dozvědět o méně známých druzích, přečtěte si tento článek.

    Mangostan, © DžungaráčekChlupáček

    Jak určitě víte, ovoce je zdravé a je zdrojem mnoha vitamínů. Například vitamínu C nebo vitamínu B6. Tělo si je samo nedokáže vyrobit a potřebuje je přijímat právě z ovoce. Má poměrně velký obsah vody a sacharidů (samozřejmě každý druh má trochu jiné množství). Naopak obsahuje velmi malé množství bílkovin a tuků.

    Ovoce se dělí na jádrové, peckové, bobulové, citrusové a skořápkové.

    A teď se půjdeme věnovat slíbeným méně známým druhům.

    Mochyně (physalis)

    Mochyně patří k čeledi lilkovité. Je to bylina, která může dosahovat výšky až 3 metry. Plod je jakoby obalený v listu. Nezralé plody ale mohou být jedovaté.

    Mochyně má sladkou, trochu nakyslou a šťavnatou chuť. Obsahuje hodně vitamínu C, B, A a minerálních látek draslíku, fosforu a vápníku.

    Physalis, © Rainer Zenz

    Karambola

    Toto ovoce má při nakrájení tvar hvězdy, proto se jí také říká čínská hvězdice. Obsahuje celkem velké množství kyseliny šťavelové, a proto by se to s jeho konzumací nemělo přehánět.

    Má mírně sladkou jablečno-citronovou chuť.

    Mangostan

    Mangostan je bobulovité ovoce s bílou dužinou a nafialovělou slupkou. Dužina je poměrně kluzká a obsahuje celkem velká jádra.

    Já osobně mangostan miluji. Jeho chuť se hodně podobá liči. Je sladká a mírně nakyslá.

    Dračí ovoce (pitahaya)

    Pitahaya je plod kaktusu. Je růžová a má bílou dužinu se semínky. Má zelené „ostny“. Dužinu ale může mít i růžovou.

    Má sladkou chuť, podobající se hroznovému vínu a kiwi. Chuť tohoto ovoce ale záleží na druhu a době sklizně. Může být kyselejší i sladší.

    Dračí ovoce, © zhangtingzhi

    Cedrát

    Patří do stejného rodu jako citrón a je mu i hodně podobný. Má mnoho odrůd – kyselé, sladké a polokyselé. Používá se na výrobu kandovaného ovoce. Také se hojně přidává do éterických olejů. Má hodně tlustou a vrásčitou kůru.

    Moruše

    Moruše je vizuálně hodně podobná ostružině. Může být černá (tmavě fialová) a nebo bílá. Vyrábí se z ní i čaje. Listy tohoto keře se živí bourec morušový, který vyrábí hedvábí.

    Chutí se také podobá ostružině, ale nebývá tak kyselá. Sušením se její sladká chuť ještě zvýrazní.

    Moruše, © begonvilliev

    Durian

    Durian možná znáte z Alíkovy hry Lednička. Má velmi silnou slupku s takovými ostny. Také je znám svým charakteristickým zápachem. Plod durianu může vážit až 3 kg! Anglický přírodovědec Alfred Russel Wallace popsal chuť durianu jako „bohatý vanilkový krém s výraznou chutí mandlí“. Někteří lidé toto ovoce nemohou ani cítit, jiní ho mají rádi díky jeho sladké chuti. Květy durianu jsou prý opylovány jen kaloněm.

    Durian, © truthseeker08

    Muchovník

    Muchovník patří do čeledi růžovitých. Jeho plodem je malvice. Podobá se borůvkám. Chuť muchovníku je různorodá. Může být nasládlá až mdlá. Muchovník mají rády housenky můr a jiný hmyz, který se živí rostlinami. Podporuje imunitu a obsahuje antioxidanty, také pomáhá při žaludečních a střevních problémech. Hodně oblíbený je muchovník v Kanadě, snáší mrazy až –40 stupňů a je po něm pojmenované město Saskatchewan.

    Kdoule

    Kdoule je dost podobná hrušce. Má růžové květy a voní po citrusech. Používá se do marmelád, želé a podobně. Existuje i kříženec kdoule s hruškou, používá se spíše jako okrasa.

    Kdoule, © LoggaWiggler

    Zdroje

    » přejít do diskuze

    Diskuze k článku  (5)

    Příspěvek z 20. června v 16:29.
    anička999 v něm napsal:

    Mangostan jsem včera ochutnala, byl moc dobrý $>

    Příspěvek z 16. června v 0:19.
    IcyDaniel21 v něm napsal:

    Ještě bych dal do článku yuzu, je to prý návykový supercitrus který se dá zpracovat jako jam nebo čaj.

    Příspěvek z 15. června ve 21:13.
    Šárka010 v něm napsala:

    5 tlapek moc povedené!