Pokud jste se pustili do perníčků, doufám, že se vám povedou a tenhle recept vám pomůže.
Ingredience
- 700 gramů hladké mouky
- 400 gramů mletého cukru
- 200 gramů medu
- 4 vejce
- 1 kávová lžička skořice
- 2 kávové lžičky perníkového koření
- 1 kávová lžička sody (soda nahrazuje prášek do pečiva)
- 2–3 kávové lžičky kakaa (dávám trošku víc, mají pak hezčí a tmavší barvu)
Postup
Všechno kromě mouky dáme do robota ušlehat, pak přelejeme do misky, kde už máme nasypanou mouku, pořádně promícháme a uložíme na zhruba 2 hodiny do lednice. Hrozně se to lepí, ale v lednici to krásně ztuhne.
Když těsto ztuhne, tak můžeme jít válet. Nezapomeňte si podložku a váleček posypat moukou, aby se to nelepilo. Vyválet stačí opravdu tence (perníčky se při pečení krásně nafouknou) a před každým vykrojením je dobré namočit formičku do mouky (nezůstává na ní perník, takže se nelepí a těsto z ní jde hezky vyklopit).
Pečeme na pečicím papíře na 170 stupních cca 10 minut.
Poleva na zdobení perníčků: vyšleháme 1 vaječný bílek s mletým cukrem (podle chuti) do husté „kaše“ a přidáme pár kapek citronu. (Pokud chcete barevnou polevu, můžete tam dát i potravinářské barvivo.)
Nakonec už jen perníčky nazdobíme polevou, kterou jsme si připravili, a můžeme jíst. Tak dobrou chuť!
Já jsem perníčky nechala dva dny nepřikryté (jeden den chladly a druhý den schly po zdobení), to pomůže tomu, aby byly měkčí.