Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Mráček
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Měkké perníčky

    vydáno  •  Recepty · Vánoce

    Prozradím vám recept na výborné a měkké perníčky, které děláme každý rok na Vánoce.

    perníčky, © Dendulka123

    Pokud jste se pustili do perníčků, doufám, že se vám povedou a tenhle recept vám pomůže.

    Ingredience

    • 700 gramů hladké mouky
    • 400 gramů mletého cukru
    • 200 gramů medu
    • 4 vejce
    • 1 kávová lžička skořice
    • 2 kávové lžičky perníkového koření
    • 1 kávová lžička sody (soda nahrazuje prášek do pečiva)
    • 2–3 kávové lžičky kakaa (dávám trošku víc, mají pak hezčí a tmavší barvu)

    Postup
    Všechno kromě mouky dáme do robota ušlehat, pak přelejeme do misky, kde už máme nasypanou mouku, pořádně promícháme a uložíme na zhruba 2 hodiny do lednice. Hrozně se to lepí, ale v lednici to krásně ztuhne.

    Když těsto ztuhne, tak můžeme jít válet. Nezapomeňte si podložku a váleček posypat moukou, aby se to nelepilo. Vyválet stačí opravdu tence (perníčky se při pečení krásně nafouknou) a před každým vykrojením je dobré namočit formičku do mouky (nezůstává na ní perník, takže se nelepí a těsto z ní jde hezky vyklopit).

    Pečeme na pečicím papíře na 170 stupních cca 10 minut.

    Poleva na zdobení perníčků: vyšleháme 1 vaječný bílek s mletým cukrem (podle chuti) do husté „kaše“ a přidáme pár kapek citronu. (Pokud chcete barevnou polevu, můžete tam dát i potravinářské barvivo.)

    Nakonec už jen perníčky nazdobíme polevou, kterou jsme si připravili, a můžeme jíst. Tak dobrou chuť!

    Já jsem perníčky nechala dva dny nepřikryté (jeden den chladly a druhý den schly po zdobení), to pomůže tomu, aby byly měkčí.

    Autorka:
    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (19)

    Příspěvek z 22. listopadu v 17:31.
    majdula2000 v něm napsala:

    Do té polevy se dává hodně cukru, aby to bylo fakt pořádně sladký. Cukr funguje jako konzervant, díky němu se to nekazí a zároveň tam žádní „prevíti“ nepřežijí.;-)

    Příspěvek z 22. listopadu v 17:26.
    Viktorie7 v něm napsala:

    Kika44: Nejsem sice autorka, ale klasická bílková poleva se tak doopravdy dělá:-), ze syrových bílků.

    Příspěvek z 22. listopadu ve 13:19.
    Kika44 v něm napsala:

    Ja milujem perníčky 8-D
    Fajn článok, ale ku tej poleve, je to dobrý nápad, keď je tam surové vajce? 8-o