Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Moravskoslezský bramborový salát

    vydáno  •  Recepty

    Rádi vaříte? Chutná vám bramborový salát? Pokud ano, tak vám doporučuji zkusit tento recept.

    Bramborový salát, © Nikča359

    Než se pustíme do vaření, mohli bychom si povědět něco o historii...

    Poznámka redakce:
    Smetánka se říká společnosti nějakých hodně významných lidí, takové vyšší vrstvě. (Je to pochopitelně i zdrobnělina pro smetanu, ale to už patří zase jinam.;-))

    Historie

    Původ bramborového salátu není nikomu moc znám, ale podle nejznámější teorie na něj přišel francouzský kuchař, který jej připravoval v Rusku a podával moskevské smetánce. Někdy se hovoří i o rakouském původu. K nám do Čech se bramborový salát dostal až ve 20. století a je s oblibou podáván jako hlavní příloha štědrovečerní večeře.

    Suroviny

    • 800 g brambor
    • 6 vajec
    • 6 sterilovaných okurek
    • 2 cibule
    • 2 lžíce cukru
    • 4 lžíce oleje
    • 1 lžíce mletého pepře
    • 2 lžíce octa, hrníček vody a sůl do nálevu

    Příprava

    Nejprve necháme uvařit brambory ve slupce a vajíčka natvrdo. Mezitím si nakrájíme cibule najemno a sterilované okurky na kolečka. Nakrájenou cibuli dosklovata osmažíme.

    Tip redakce:
    Na krájení brambor a vajec použijte kolečko na krájení. Půjde vám to snáze a rychleji. Nezapomeňte bramboru v polovině pootočit, aby vzniklé nudličky nebyly příliš dlouhé.

    Krájecí kolečka, © Mari1

    Když se nám dovaří brambory a vajíčka, tak je oloupeme, nakrájíme a společně s osmaženou cibulí a okurkami dáme do mísy. Během toho vytvoříme nálev. Do hrnce dáme vodu, ocet, 3 lžíce cukru a necháme to 5 minut svařit. Po uvaření dáme vychladnout.

    Vychlazený nálev přilijeme do mísy a vše zamícháme. Dále stačí salát podle své chuti osolit a opepřit a vše znovu promíchat. Hotový salát dáme před podáváním vychladit do ledničky.

    Moravskoslezský bramborový salát se hodí jak ke smažené rybě, tak i k jiným masům upraveným smažením. Nechte si chutnat!8-D

    Zdroj: Tento recept mě naučila maminka, která to viděla v nějakém pořadu o vaření.

    Autorka: (13 let)
    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (14)

    Příspěvek z 7. března ve 12:29.
    Nikča359 v něm napsala:

    Ahoj Kristulko, jsem moc ráda, že jsi recept zkusila, a že dopadl na jedničku:-) My taky tento salát o Vánocích děláme s lososem.

    Příspěvek z 7. března v 7:44.
    Kristulka v něm napsala:

    Děkuji za recept, včera jsme ho zkusili k obědu s lososem, a dopadlo to na jedničku.

    Příspěvek z 6. března v 6:55.
    Nikča359 v něm napsala:

    Ta ryba je pangaseus8-D a kdyby se někdo chtěl ještě zeptat jestli je to obrázek štědrovečerní večeře, tak bohužel není;-)