Než se pustíme do vaření, mohli bychom si povědět něco o historii...
Poznámka redakce:
Smetánka se říká společnosti nějakých hodně významných lidí, takové vyšší vrstvě. (Je to pochopitelně i zdrobnělina pro smetanu, ale to už patří zase jinam.)
Historie
Původ bramborového salátu není nikomu moc znám, ale podle nejznámější teorie na něj přišel francouzský kuchař, který jej připravoval v Rusku a podával moskevské smetánce. Někdy se hovoří i o rakouském původu. K nám do Čech se bramborový salát dostal až ve 20. století a je s oblibou podáván jako hlavní příloha štědrovečerní večeře.
Suroviny
- 800 g brambor
- 6 vajec
- 6 sterilovaných okurek
- 2 cibule
- 2 lžíce cukru
- 4 lžíce oleje
- 1 lžíce mletého pepře
- 2 lžíce octa, hrníček vody a sůl do nálevu
Příprava
Nejprve necháme uvařit brambory ve slupce a vajíčka natvrdo. Mezitím si nakrájíme cibule najemno a sterilované okurky na kolečka. Nakrájenou cibuli dosklovata osmažíme.
Tip redakce:
Na krájení brambor a vajec použijte kolečko na krájení. Půjde vám to snáze a rychleji. Nezapomeňte bramboru v polovině pootočit, aby vzniklé nudličky nebyly příliš dlouhé.
Krájecí kolečka, © Mari1
Když se nám dovaří brambory a vajíčka, tak je oloupeme, nakrájíme a společně s osmaženou cibulí a okurkami dáme do mísy. Během toho vytvoříme nálev. Do hrnce dáme vodu, ocet, 3 lžíce cukru a necháme to 5 minut svařit. Po uvaření dáme vychladnout.
Vychlazený nálev přilijeme do mísy a vše zamícháme. Dále stačí salát podle své chuti osolit a opepřit a vše znovu promíchat. Hotový salát dáme před podáváním vychladit do ledničky.
Moravskoslezský bramborový salát se hodí jak ke smažené rybě, tak i k jiným masům upraveným smažením. Nechte si chutnat!
Zdroj: Tento recept mě naučila maminka, která to viděla v nějakém pořadu o vaření.