Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Naše rodinná tradice – vyrábění medu

    vydáno  •  Recepty

    Dneska vám povím něco o naší „rodinné tradici“, kterou provozujeme každý rok. Jedná se o vyrábění medu z pampelišek!

    Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale) , © Martina Čermáková

    Pampeliška neboli smetanka lékařská (určitě jste se to učili ve škole) je žlutá květina. :-D

    A teď k našemu medu. Med z pampelišek děláme každý rok. Většinou ho děláme na jaře, na první pampelišky. V létě sice kvetou další, ale to my už máme med udělaný.

    Medu připravujeme většinou 15 litrů! Vaříme ho ve dvou kastrolech. Nakonec med nalijeme do sklenic, kde ho uchováváme.

    Krok první
    Jak jsem psala nahoře, děláme cca 15 litrů medu, které vaříme ve dvou kastrolech (hrncích). Do každého používáme tisíc pampelišek! Takže táta vždycky vyjde na louku za domem a sbírá dva tisíce pampelišek. To zabere cca 2 – 3 hodinky. A trhá je bez stonku, pouze květy. Pampelišky doporučuji při sběru dávat do košíku (jako houby), aby se nezapařily.

    Krok druhý
    Potom pampelišky obereme, aby tam nebyly listy, stonky a podobné věci. A potom je takzvaně „vylouhujeme“.

    Krok třetí
    Louhování zabere 24 hodin. To pampelišky dáme do hrnce s vodou a k tomu přidáme kilo a půl nakrájeného citronu na plátky. A necháme 24 hodin odstát.

    Krok čtvrtý
    Po 24 hodinách pampelišky a citron vymačkáme. To si jednoduše vezmeme igelitovou tašku nebo pytlík a odšťavňujeme. Vždy si vezmeme třeba hrst pampelišek a vymačkáme z toho tu vodu a dáme to do toho pytlíku či tašky. A pak tu tašku vysypeme do kompostu. Ale samozřejmě tu tašku tam nevyhazujeme. Pouze pampelišky a citrony.

    Krok pátý
    Vezmeme si vodu, co jsme odšťavnili, a dáme ji na plotnu vařit. Když to začne vřít, přidáme cca 4 kilogramy cukru krystal a vaříme podle konzistence. V průběhu vaření přidáme ještě cca 2 kilogramy cukru. A med vaříme podle toho, jak ho chceme mít hustý. Čím víc med chcete mít hustý, tím déle se musí vařit.

    Krok šestý
    Když máme konzistenci, jakou chceme, tak to přecedíme přes sítko a nalijeme do sklenic. Potom sklenice zavíčkujeme a pořádně utáhneme. Dále sklenice postavíme víčkem dolů, aby tam nešel vzduch a nezkazilo se to. A taky doporučujeme uchovávat v suchu a nedávat na slunce.

    Sklenice domácího medu , © Amálka254

    A nakonec stačí jenom sníst, namazat na chleba, nebo si s tím osladit čaj. To už je na vás.

    A letos se nám stala taková věc. My, když jsme to chtěli dát vařit, tak jsme zjistili, že tam je plíseň :-(, tak jsem dobrovolně šla sbírat tisíc pampelišek. A nakonec se to povedlo! A máme dobrý med.

    Doufám, že se vám článek líbil, a určitě mi dejte vědět dolů do diskuze, jestli děláte med, nebo jestli byste chtěli. Mějte krásný den/večer a ahoj. $>

    Autorka: (11 let)
    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (12)

    Příspěvek z 26. června v 15:51.
    VHanka v něm napsala:

    Dřív jsme také zkoušeli dělat. Ale nějak v okolí mizí pampelišky. Kde jich byla plná louka, tak poslední roky jen sem tam něco. Tak to by se sbíralo asi týden. Mizí i polní kytičky. A na zahrádce se nějak místo pampelišek množí sedmikrásky.
    Ale do čaje byl výborný.
    Nikdo známý ho nedělá nebo o tom alespoň nevím, že bychom si od něj třeba skleničku koupili. Tak kupujeme jen ten od včeliček.
    Máte hezkou tradici.

    Příspěvek z 21. června v 9:35.
    Amálka254 v něm napsala:

    Děkuju všem za hezké zprávy a ano, má to být diskuse, ale nevím proč jsem tam napsala rozprava. Asi jsem sotva myslela na něco jiného. A pevně doufám že to tolik nevadí...

    Příspěvek z 19. června ve 22:40, upravený vzápětí.
    darkness v něm napsala:

    konemy: Ano, je, ale na Alíkovi se diskuzí nazývá debata pod vydaným článkem, kdežto rozprava je určena pro komunikaci mezi autorem článku a redakcí, na to narážím...