Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Omylem géniem: Rozteklá čokoláda a mikrovlny

    vydáno  •  Volba povolání · Věda a technika · Zábavná fyzika
    Některé objevy z historie lidstva jsou dílem čiré náhody. Ta vedla k převratným myšlenkám a vynálezům. Vývoj mikrovlnné trouby spustil jeden takový náhodný jev: rozteklá čokoláda v průmyslové laboratoři.

    Rozteklá čokoláda v kapse Percyho Spencera sehrála zásadní roli v objevu mikrovlnného záření. Radarange, první mikrovlnná trouba., © Omylem géniem, COOBOO 2013

    Každý den se v mikrovlnných troubách ohřejí miliony šálků mléka, bezpočet misek polévky nebo popcornu a až příliš mnoho zbytků a hotových jídel ze supermarketů. Díky své efektivnosti se mikrovlnka stala prakticky nepostradatelnou součástí moderní kuchyně. Celý její vývoj spustil jeden náhodný jev: rozteklá čokoláda v průmyslové laboratoři.

    Omylem géniem

    Některé objevy z historie lidstva jsou dílem čiré náhody. Ta vedla k převratným myšlenkám a vynálezům. Z knihy Omylem géniem ti v seriálu pěti dílů přináší Alík.cz vybrané příběhy, které změnily svět.

    Omylem géniem, COOBOO 2013, pro čtenáře od 12 let.

    Omylem géniem

    Omylem géniem

    Roku 1945 pracoval jednapadesátiletý Percy Spencer v Raytheonově laboratoři v Lexingtonu v Massachusetts. Snažil se zvýšit účinnost magnetronu, což je zařízení sloužící jako generátor mikrovlnného záření. Během druhé světové války se magnetrony staly klíčovým prvkem radarové technologie. Radar funguje tak, že do prostoru vyšle elektromagnetické vlny a potom zaznamenává odrazy od předmětů, na které vlny narazily. Původně se používaly vlny rádiové, ale kvůli jejich dlouhé vlnové délce, obvykle kolem 100 metrů, se menší objekty, jako například deset metrů široké letadlo, příliš dobře nezobrazovaly. Navíc, k zachycení tak malé části vln, která se vrátila, byla potřeba velká anténa. Mikrovlny mají s těmi rádiovými leccos společného. Jsou ale mnohem kratší, měří řádově několik centimetrů, a proto jsou účinnější a vystačí si s menší anténou.

    Z laboratoře do domácností

    I když všechny zásadní principy mikrovlnné trouby Spencer ukázal již svými počátečními pokusy, trvalo několik desetiletí, než si mikrovlnná trouba získala status kuchyňské nezbytnosti.

    První volně prodejná mikrovlnka nesla název "Radarange" (jméno, které zvítězilo v anketě mezi zaměstnanci), na výšku měřila 2 metry a vážila 340 kg. A protože se magnetrony chladily také vodou, musela být také napojena na přívod vody a odpad. Dovedeme si tedy představit, že nešla zrovna na dračku.

    Teprve až když Raytheon převzal společnost Amana Refrigeration Company (téměř o dvacet let později!) měla firma potřebné odborné znalosti – a priority – aby vyrobila finančně dostupný domácí spotřebič. Do domácností pronikl až model z roku 1967, který se vešel na kuchyňskou linku a dal se pořídit za 495 amerických dolarů. Dnes zdobí malé laciné za 495 amerických dolarů. Dnes zdobí malé laciné modely univerzitní koleje po celém světě a v mnoha zemích jejich prodej přesahuje prodej klasické trouby. A to všechno kvůli jedné rozteklé čokoládě!

    Omylem géniem: Teplo v kapse, první strana
    Omylem géniem: Teplo v kapse, druhá strana
    Omylem géniem: Teplo v kapse, třetí strana

    Omylem géniem: Teplo v kapse, náhled knižního zpracování

    Intuice a prozíravost

    Během války Spencer provedl řadu konstrukčních změn, aby usnadnil výrobu magnetronů. Díky jeho úpravám výroba mikrovlnek prudce stoupla ze 17 týdně na 2 600 denně. Spencer tedy ukázal, že vědě a technologii magnetronů instinktivně rozumí, a proto měl také tento člověk, který nikdy nedokončil střední školu, na starost vývojovou laboratoř centra pro pokročilý výzkum a vývoj. Jednoho dne dostal také hlad, čímž vlastně změnil svět.

    Spencer se procházel po magnetronové laboratoři s čokoládou v kapse. Najednou měl divný pocit a všiml si, že se mu sladkost začala roztékat. Okamžitě ho napadlo, že čokoládu rozehřálo mikrovlnné záření z magnetronu. Aby si svou teorii ověřil, provedl sérii testů. Se záhadnou prozřetelností provedl svůj první test na kukuřici, ze které (jak dnes mohou bohudík miliony teenagerů potvrdit) se stane popcorn! Vzal vejce a jednoho svého kolegu a experiment zopakoval – s vejcem, ne s kolegou. Před magnetronem se začalo vejce třást a cukat, jako kdyby se zevnitř vařilo. Spencerův kolega se naklonil, aby si ho prohlédl zblízka, když v té chvíli vejce explodovalo. Spencerův kolega dostal vaječnou sprchu a Spencer dostal nápad.

    Příprava a příležitost

    Tepelné účinky mikrovlnného záření již údajně zpozorovali i jiní připravení vědci, ale jediný Spencer měl vedle příležitosti i touhu nalézt pro neznámý jev logické vysvětlení. Spolu s kolegou P. R. "Rolly" Hansonem spustil vývojový program, který nazvali "Speedie weenie" (Superrychlý párek v rohlíku). Sestavili kovové bednění a vyslali do něj mikrovlny. Ty se od kovu odrážely a koncentrovaly se na menším prostoru, narazily na párek a v mžiku ho ohřály.  I když vývoj finančně dostupné mikrovlnky trval desetiletí, základní konstrukční prvky vymyslel již Spencer při svých počátečních pokusech.

    Mikrovlnky dnes mají různá pípátka, bzučáky a čudlíky, díky kterým umí uvařit složitá jídla. Některé věci se ale nezměnily: v mikrovlnkách se stále připravuje popcorn a rozpouští čokoláda.

    Autor:
    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (5)

    Příspěvek z 13. dubna 2013 v 9:26.
    hajuma v něm napsala:

    Reakce na hovus:

    To je velmi zajímavé, to jsem nevěděla. 21

    Příspěvek z 7. dubna 2013 ve 13:59.
    anička999 v něm napsala:

    Reakce na hovus:

    To je ještě zjímavější.

    Příspěvek z 7. dubna 2013 ve 13:26.
    hovus v něm napsal:

    Reakce na Pralinka2:

    Nejsou podobne, jsou stejne (pasmo 2,4GHz je bezlicencni, proto bylo zvoleno i pro komunikaci. To ze je to zaroven rezonancni frekvence vody je vec druha), jen s radove mensimi vykony ...