Je to můj oblíbený zákusek, tak se o něj chci podělit i s tebou.
Budeš potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 15 g kakaa (to je asi 1 polévková lžíce)
- 5 g perníkového koření
- 12 g (1 sáček) prášku do pečiva (místo něj a perníkového koření můžeš použít 1 sáček kypřícího prášku do perníku)
- 250 ml vlažného mléka
- 200 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání pekáče
- marmeládu, nejlépe višňovou nebo rybízovou
Postup:
- Než začneš péct, rozehřej troubu na 180 °C.
- Nejprve smíchej všechny suché suroviny – mouku, cukr, kakao a kypřící prášek, můžeš přidat také špetku skořice.
- Do suché směsi postupně přidej ostatní suroviny, vlažné mléko (pozor, nemělo by být moc horké), máslo a vejce a míchej, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nalij do vymazaného a vysypaného pekáče. Pokud se ti zdá, že je těsta málo, nemusíš se bát. Při pečení ještě nabyde.
- Marmeládu dej do cukrářského sáčku a „nakresli“ jí šikmo na syrové těsto mřížku. Pokud nemáš sáček, jde to udělat i obyčejnou lžičkou. (Místo marmelády můžeš perník polít čokoládou. Čokoládu ale na perník nalij až po upečení.)
- Dej perník péct do trouby, nemohu přesně určit, na jakou dobu, každá trouba peče trochu jinak. Jestli je perník hotový, poznáš, když do něj zapíchneš špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, je hotovo.
- Pocukruj, nakrájej a můžeš podávat! Dobrou chuť!
Pozor! Hotový perník nech vychladnout v troubě, pokud ho hned po dopečení vyndáš na studený vzduch, může se propadnout.
Když tenhle recept budeš zkoušet, můžeš mi dát vědět, jestli se ti povedl a jak ti chutnal.