Bramboračka je v Česku asi nejznámější a nejoblíbenější polévka. Naši předkové ji jedli nejen jako polévku, ale sloužila i jako hlavní chod např. s chlebem. Různí lidé mají různé chutě, a proto si do ní každý přidává své ingredience. Rozdíly jsou i krajové, jinou bramboračku vaří na Moravě a jinou v Krkonoších. Jelikož se jedná o polévku zeleninovou, jde o „zdravější“ jídlo.
Ve skutečnosti se jedná o pokrm z tzv. ekonomických surovin. V době, kdy maso nebylo k sehnání anebo bylo drahé, vařily se levné pokrmy. Zelenina, ovoce, byliny či luštěniny byly buď dostupné na polích anebo bylo možné je vypěstovat v domácích podmínkách. Jelikož tyto suroviny lze i dlouhodobě skladovat, byla zajištěna zásoba na celý rok.
Co potřebujeme?
- 1 větší cibuli
- 1 menší celer
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 2 hrsti sušených hub
- 3 brambory
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci oleje
- 2 lžičky majoránky
- bobkový list
- sůl
- pepř
Na jíšku
- 100 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
Sušené houby si několik hodin předem namočíme do vody.
Namočené sušené houby
Nadrobno nakrájenou cibuli do růžova orestujeme na oleji a přidáme nakrájenou mrkev, petržel a celer. Mícháme do změknutí a poté zalijeme 1,5 l vody.
Nakrájená zelenina
Nakrájené brambory
Do polévky přidáme na kostičky nakrájené brambory a rukou vyždímané houby, bobkový list, prolisovaný česnek, pepř a sůl. Pokud máme na zahradě čerstvý libeček, můžeme ho také přidat.
Restovaná zelenina
Bramboračka s houbami
Mezitím, co se nám vaří polévka, si připravíme máslovou jíšku. V kastrůlku necháme rozpustit máslo a přidáme hladkou mouku. Dávejte pozor, ať jíšku neděláte moc zprudka, to byste ji spálili a byla by hořká.
Jíška
Jakmile bude vše v polévce úplně měkké, přidáme jíšku a 10 minut provaříme. Nakonec přidáme majoránku a ještě krátce povaříme.
Téměř hotová bramboračka
Přeji vám dobrou chuť!