Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Poctivá bramboračka

    vydáno  •  recepty

    Většina mých receptů je o mase. Tentokrát jsem si pro vás připravil českým národem oblíbenou polévku, ve které žádné maso nebude, pouze zelenina.

    Bramboračka, © Rex999

    Bramboračka je v Česku asi nejznámější a nejoblíbenější polévka. Naši předkové ji jedli nejen jako polévku, ale sloužila i jako hlavní chod např. s chlebem. Různí lidé mají různé chutě, a proto si do ní každý přidává své ingredience. Rozdíly jsou i krajové, jinou bramboračku vaří na Moravě a jinou v Krkonoších. Jelikož se jedná o polévku zeleninovou, jde o „zdravější“ jídlo.

    Ve skutečnosti se jedná o pokrm z tzv. ekonomických surovin. V době, kdy maso nebylo k sehnání anebo bylo drahé, vařily se levné pokrmy. Zelenina, ovoce, byliny či luštěniny byly buď dostupné na polích anebo bylo možné je vypěstovat v domácích podmínkách. Jelikož tyto suroviny lze i dlouhodobě skladovat, byla zajištěna zásoba na celý rok.

    Co potřebujeme?

    • 1 větší cibuli
    • 1 menší celer
    • 2 mrkve
    • 2 petržele
    • 2 hrsti sušených hub
    • 3 brambory
    • 1 stroužek česneku
    • 1 lžíci oleje
    • 2 lžičky majoránky
    • bobkový list
    • sůl
    • pepř

    Na jíšku

    • 100 g másla
    • 3 lžíce hladké mouky

    Sušené houby si několik hodin předem namočíme do vody.

    Namočené sušené houby

    Nadrobno nakrájenou cibuli do růžova orestujeme na oleji a přidáme nakrájenou mrkev, petržel a celer. Mícháme do změknutí a poté zalijeme 1,5 l vody.

    Nakrájená zelenina

    Nakrájené brambory

    Do polévky přidáme na kostičky nakrájené brambory a rukou vyždímané houby, bobkový list, prolisovaný česnek, pepř a sůl. Pokud máme na zahradě čerstvý libeček, můžeme ho také přidat.

    Restovaná zelenina

    Bramboračka s houbami

    Mezitím, co se nám vaří polévka, si připravíme máslovou jíšku. V kastrůlku necháme rozpustit máslo a přidáme hladkou mouku. Dávejte pozor, ať jíšku neděláte moc zprudka, to byste ji spálili a byla by hořká.

    Jíška

    Jakmile bude vše v polévce úplně měkké, přidáme jíšku a 10 minut provaříme. Nakonec přidáme majoránku a ještě krátce povaříme.

    Téměř hotová bramboračka

    Přeji vám dobrou chuť! :-)

    Autor:
    » přejít do diskuze

    Diskuze k článku  (6)

    Příspěvek z 25. února 2024 v 0:35.
    Slaygirl v něm napsala:

    Mňam už se mi zbyhaji sliny

    Příspěvek z 4. února 2024 v 10:12.
    L1u0c0k4a v něm napsala:

    Mňam! Tu mám hodně ráda. @)->- 5 tlapek.

    Příspěvek z 3. února 2024 v 11:09.
    DžungaráčekChlupáček v něm napsala:

    Bramboračku mám ráda :-)