Cuketové placičky se šťouchanými brambory
Cuketu jako surovinu znáte hlavně z letního období, jelikož ji pěstuje mnoho lidí na zahradě. Dělá se převážně tepelně upravená, výjimečně syrová. Jedním ze známějších receptů jsou například cuketové placičky.
Co potřebujete?
- větší cuketu
- jarní cibulku
- 1,5 kg brambor
- pět vrchovatých lžic hladké mouky
- dvě vejce
- dvě cibule
- dvě malé lžičky kmínu
- sádlo
- sůl
Potřebné suroviny
Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostičky, dejte vařit a nezapomeňte osolit.
Cuketu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Osolte ji, zamíchejte a nechte 30 minut odležet. Poté z ní vymačkejte vodu, ta nebude potřeba. K připravené cuketě přidejte vejce, kmín a 2 špetky soli. Nakonec přisypte mouku a umíchejte hustší těsto. Pokud se vám bude zdát moc řídké, tak ho zahustěte moukou. Z těsta lžící vytvarujte větší placičky, které dejte na pánev s rozpáleným tukem a pečte z obou stran do zlatova.
Nastrouhaná cuketa
Smažení placiček
Uvařené brambory rozmačkejte šťouchadlem jako když děláte bramborovou kaši. Na pánev dejte tři lžíce sádla a až se rozpálí, tak vysypte cibuli, kterou restujte do růžova. Poté obsah vylijte k bramborám. Přidejte ještě nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Pořádně promíchejte a dle své chuti dosolte. Přeji vám dobrou chuť!
Příprava cibulky do šťouchaných brambor
Přidáme cibulku společně s jarní cibulkou
Cuketové placičky a šťouchané brambory
Zapečený lilek
Lilek (tepelně upravovaný) je nejčastěji známý jako grilovaný. Nedávno jsem však zkusil experiment i přes to, že zeleninu moc rád nemám, a bylo to dobré! Musíte jen dát pozor, abyste si zapečený lilek dosolili dle své chuti, jelikož bez soli to nebude mít vůbec žádnou chuť.
Co potřebujete?
- jeden lilek
- dvě rajčata
- jednu červenou papriku
- jednu cibuli
- 1/2 menší cukety
- jeden stroužek česneku
- malou mističku kuskusu
- olivový olej
- sůl
- mozzarellu
Suroviny na zapečený lilek
Lilek omyjte a rozkrojte na dvě poloviny. Vydlabejte dužinu a dejte ji do misky. Připravenou cuketu osolte, potřete olejem a dejte péct do trouby na 200 °C na 15 minut.
Vydlabaný lilek
Na pánev si dejte trochu oleje a orestujte cibuli nakrájenou na malé kostičky. Poté přidejte na kostičky nakrájenou papriku, rajčata, česnek, cuketu a dužinu z lilku. Restujte do změknutí. Kuskus zalijte dvěma hrnky vroucí vody. Během 10 minut ji pojme a poté ho přidejte do směsi v pánvi. Dle chuti dostatečně osolte.
Náplň do lilku
Za několik minut znovu promíchejte a poté touto směsí naplňte lilky. Nahoru poklaďte plátky mozzarelly a dejte zapéct do trouby na 15 minut při 180 °C.
Lilky připravené zapéct
Zapečené lilky
Snad vám lilek v této podobě bude chutnat. Přeji dobrou chuť!