Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Pokrmy z cukety a lilku

    vydáno  •  recepty

    Zejména milovníky zeleniny tentokrát čekají dva recepty. Dozvíte se, jak udělat nenáročné dobroty z cukety a lilku.

    Lilek a cuketa, © Rex999

    Cuketové placičky se šťouchanými brambory

    Cuketu jako surovinu znáte hlavně z letního období, jelikož ji pěstuje mnoho lidí na zahradě. Dělá se převážně tepelně upravená, výjimečně syrová. Jedním ze známějších receptů jsou například cuketové placičky.

    Co potřebujete?

    • větší cuketu
    • jarní cibulku
    • 1,5 kg brambor
    • pět vrchovatých lžic hladké mouky
    • dvě vejce
    • dvě cibule
    • dvě malé lžičky kmínu
    • sádlo
    • sůl

    Potřebné suroviny

    Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostičky, dejte vařit a nezapomeňte osolit.

    Cuketu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Osolte ji, zamíchejte a nechte 30 minut odležet. Poté z ní vymačkejte vodu, ta nebude potřeba. K připravené cuketě přidejte vejce, kmín a 2 špetky soli. Nakonec přisypte mouku a umíchejte hustší těsto. Pokud se vám bude zdát moc řídké, tak ho zahustěte moukou. Z těsta lžící vytvarujte větší placičky, které dejte na pánev s rozpáleným tukem a pečte z obou stran do zlatova.

    Nastrouhaná cuketa

    Smažení placiček

    Uvařené brambory rozmačkejte šťouchadlem jako když děláte bramborovou kaši. Na pánev dejte tři lžíce sádla a až se rozpálí, tak vysypte cibuli, kterou restujte do růžova. Poté obsah vylijte k bramborám. Přidejte ještě nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Pořádně promíchejte a dle své chuti dosolte. Přeji vám dobrou chuť!

    Příprava cibulky do šťouchaných brambor

    Přidáme cibulku společně s jarní cibulkou

    Cuketové placičky a šťouchané brambory

    Zapečený lilek

    Lilek (tepelně upravovaný) je nejčastěji známý jako grilovaný. Nedávno jsem však zkusil experiment i přes to, že zeleninu moc rád nemám, a bylo to dobré! Musíte jen dát pozor, abyste si zapečený lilek dosolili dle své chuti, jelikož bez soli to nebude mít vůbec žádnou chuť.

    Co potřebujete?

    • jeden lilek
    • dvě rajčata
    • jednu červenou papriku
    • jednu cibuli
    • 1/2 menší cukety
    • jeden stroužek česneku
    • malou mističku kuskusu
    • olivový olej
    • sůl
    • mozzarellu

    Suroviny na zapečený lilek

    Lilek omyjte a rozkrojte na dvě poloviny. Vydlabejte dužinu a dejte ji do misky. Připravenou cuketu osolte, potřete olejem a dejte péct do trouby na 200 °C na 15 minut.

    Vydlabaný lilek

    Na pánev si dejte trochu oleje a orestujte cibuli nakrájenou na malé kostičky. Poté přidejte na kostičky nakrájenou papriku, rajčata, česnek, cuketu a dužinu z lilku. Restujte do změknutí. Kuskus zalijte dvěma hrnky vroucí vody. Během 10 minut ji pojme a poté ho přidejte do směsi v pánvi. Dle chuti dostatečně osolte.

    Náplň do lilku

    Za několik minut znovu promíchejte a poté touto směsí naplňte lilky. Nahoru poklaďte plátky mozzarelly a dejte zapéct do trouby na 15 minut při 180 °C.

    Lilky připravené zapéct

    Zapečené lilky

    Snad vám lilek v této podobě bude chutnat. Přeji dobrou chuť! :-)

    Autor:
    » přejít do diskuze

    Diskuze k článku  (7)

    Příspěvek z 9. dubna v 10:58.
    VHanka v něm napsala:

    Mňam. Cuketu i lilek miluju. Cukety si většinou pěstujeme svoje.

    Příspěvek z 5. dubna ve 14:19, upravený po 2 minutách.
    taninkasarinka v něm napsal:

    my děláme placičky z cukety nebo květáku a nebo cuketu obalíme jako řízek. Patizony nebo celer jsou pečené taky dobré. Nebo brambory zapečené tak jak byla ta cuketa.

    Příspěvek z 4. dubna v 11:43.
    marijanka v něm napsal:

    Miluju lilek a tohle vypadá hrozne mnamozne!!! $>