Vyzkoušela jsem asi šest receptů na „zaručeně“ perfektní cookies, ale opravdu dobré mi vyšly až z toho posledního, co jsem testovala. Dnes bych se o něj s vámi chtěla podělit. (odkaz na původní recept psaný anglicky)
Ingredience, které budeme potřebovat:
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
3/4 hrnku kompletně roztopeného másla
3/4 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku bílého cukru krystal nebo krupice
kapka vanilkového aroma (nebo lžička vanilkového extraktu)
1 vejce
1 vaječný žloutek
1 a 3/4 hrnku nalámané půl na půl hořké a mléčné čokolády
Postup:
Prosejte společně přes síto mouku a sodu, přidejte sůl a mísu se suchými ingrediencemi si odložte na stranu. Ve větší míse řádně vyšlehejte máslo a cukry. (Vzhledem k tomu, že je máslo roztopené, prozatímní směs bude spíš vodnatá než vyšlehaná.) Do ní jemně všlehejte vejce se žloutkem. Za stálého míchání vařečkou nebo stěrkou přisypávejte sypké ingredience a míchejte do té doby, než bude mouka v těstě rozmíchaná. Následně pomocí vařečky nebo stěrky jemně vmíchejte čokoládu. Těsto by mělo vypadat takto:

Těsto na cookies
Jakmile je těsto smíchané, dejte jej alespoň na hodinu odležet do lednice. Na plech vystlaný pečicím papírem si vytvarujte válečky o velikosti přibližně jedné plné naběračky na kopečkovou zmrzlinu. (Já jsem dělala válečky menší, tudíž jsem měla i menší a křupavější sušenky.) Na plech sušenky rozmístěte takto:

rozmístění sušenkového těsta na plechu
Pokud děláte sušenky menší (jako na fotkách), rozmístěte je přibližně 4,5 cm od sebe (viz horní část obr.), a pokud je máte odměřené naběračkou na zmrzlinu (čili máte je větší), rozmístěte je od sebe alespoň 8 cm (viz spodní část obrázku). Sušenky pečte po dobu 13–17 minut na 165 °C. Po vytažení je nechte zchladit nejlépe na mřížce.

Chladící se cookies
(Mně skvěle posloužilo náhradní patro do trouby – samozřejmě ne rozehřáté. ) Sušenky podávejte vychlazené, s mlékem nebo bílou kávou. Dobrou chuť!

Hotové cookies v misce
Určitě mi do diskuze dejte vědět, jestli jste recept vyzkoušeli, případně pokud máte nějaké připomínky k článku.