Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Rebarborový koláč s drobenkou

    vydáno  •  recepty

    Začalo nám opět období rebarbory. Někým nenáviděná, někým milovaná. Já jsem ten druhý typ. Sice je dosti kyselá a syrovou ji nedoporučuji ochutnávat, ale v koláči je to opravdová delikatesa.

    Upečený koláč, © L1u0c0k4a

    Zvolila jsem velmi jednoduchý recept, který mám od své mamky. Budete potřebovat hrneček, protože všechny ingredience budeme odměřovat pomocí něj.

    Na těsto budeme tedy potřebovat:

    • 2 hrnky polohrubé mouky
    • 1 hrnek mléka
    • půl hrnku oleje
    • 2 vajíčka
    • kypřicí prášek do pečiva (1 ks)
    • špetku soli a špetku skořice
    • půl hrnku cukru

    Na drobenku potřebujeme:

    • hrubou mouku
    • cukr
    • máslo

    Náplň:

    • 2 zakysané smetany
    • 2–3 lžíce cukru
    • vajíčko
    • sáček vanilkového pudinku

    Na rebarborový základ:

    • rebarboru (5–6 kusů rostliny)
    • cca 3 lžíce cukru (záleží na tom, jak moc sladké to chcete)
    • rozinky (hrst stačí)
    • sáček vanilkového pudinku

    Nejdříve si připravíme základ. Vezmeme pánev, dáme do ní na kousky nakrájenou rebarboru a cukr. Až rebarbora pustí šťávu a začne měknout, přidáme na zahuštění pudink. Nakonec vmícháme rozinky. Směs necháme vychladnout a vrhneme se na drobenku.

    Ta se připravuje tak, že smícháme v malé míse změklé máslo, cukr a hrubou mouku. Musíme to pořádně promačkat rukou. Vždycky drobenku děláme od oka. Nesmí být ani moc suchá ani moc lepivá.

    Drobenka na koláč

    Dále si připravíme směs ze zakysané smetany. V malé misce smícháme dvě zakysané smetany, dvě nebo tři lžíce cukru, vajíčko a sáček pudinku. Necháme mezitím v lednici. A připravíme si těsto.

    To je velmi jednoduché. Nejdříve v míse smícháme suché ingredience a pak k nim přidáme mokré (olej, vajíčka, mléko). Všechno pořádně promícháme, aby nevznikly hrudky.

    Připravíme si pekáč. Vyložíme ho pečicím papírem a vylejeme na něj těsto.

    Těsto na koláč

    Pak tam vylejeme směs ze zakysané smetany. A nakonec koláč poklademe směsí z rebarbory, na kterou přidáme drobenku.

    Koláč před upečením

    Pečeme na 180 stupňů cca 30–40 minut. Záleží na troubě. Já zkouším zapíchnout do koláče špejli a když se těsto nelepí, tak už je upečeno.

    I když se to nezdá, koláč je opravdu jednoduchý a velmi chutný.

    Přeji všem dobrou chuť!

    Autorka:
    » přejít do diskuze

    Diskuze k článku  (3)

    Příspěvek z 13. června v 18:01.
    SarahDragons v něm napsala:

    Mňam! Miluju rebarborový koláč, děda pěstuje rebarboru na zahradě a tak jí máme celkem dost :D Jinak je taky dobrá v marmeládě, například v kombinaci s jahodami, ostružinami nebo broskví.

    Příspěvek z 13. června ve 14:26.
    Rex999 v něm napsal:

    Někdy to vyzkouším.;-)

    Příspěvek z 13. června ve 14:20.
    Rex v něm napsal:

    Znám, podobný dělá moje mamkaZ:-D$>