Zvolila jsem velmi jednoduchý recept, který mám od své mamky. Budete potřebovat hrneček, protože všechny ingredience budeme odměřovat pomocí něj.
Na těsto budeme tedy potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- půl hrnku oleje
- 2 vajíčka
- kypřicí prášek do pečiva (1 ks)
- špetku soli a špetku skořice
- půl hrnku cukru
Na drobenku potřebujeme:
- hrubou mouku
- cukr
- máslo
Náplň:
- 2 zakysané smetany
- 2–3 lžíce cukru
- vajíčko
- sáček vanilkového pudinku
Na rebarborový základ:
- rebarboru (5–6 kusů rostliny)
- cca 3 lžíce cukru (záleží na tom, jak moc sladké to chcete)
- rozinky (hrst stačí)
- sáček vanilkového pudinku
Nejdříve si připravíme základ. Vezmeme pánev, dáme do ní na kousky nakrájenou rebarboru a cukr. Až rebarbora pustí šťávu a začne měknout, přidáme na zahuštění pudink. Nakonec vmícháme rozinky. Směs necháme vychladnout a vrhneme se na drobenku.
Ta se připravuje tak, že smícháme v malé míse změklé máslo, cukr a hrubou mouku. Musíme to pořádně promačkat rukou. Vždycky drobenku děláme od oka. Nesmí být ani moc suchá ani moc lepivá.

Drobenka na koláč
Dále si připravíme směs ze zakysané smetany. V malé misce smícháme dvě zakysané smetany, dvě nebo tři lžíce cukru, vajíčko a sáček pudinku. Necháme mezitím v lednici. A připravíme si těsto.
To je velmi jednoduché. Nejdříve v míse smícháme suché ingredience a pak k nim přidáme mokré (olej, vajíčka, mléko). Všechno pořádně promícháme, aby nevznikly hrudky.
Připravíme si pekáč. Vyložíme ho pečicím papírem a vylejeme na něj těsto.

Těsto na koláč
Pak tam vylejeme směs ze zakysané smetany. A nakonec koláč poklademe směsí z rebarbory, na kterou přidáme drobenku.

Koláč před upečením
Pečeme na 180 stupňů cca 30–40 minut. Záleží na troubě. Já zkouším zapíchnout do koláče špejli a když se těsto nelepí, tak už je upečeno.
I když se to nezdá, koláč je opravdu jednoduchý a velmi chutný.