Ingredience:
- 110g másla změklého
- 145g světlého třtinového cukru
- 1 lžíce zlatého sirupu (pod názvem golden sirup ho koupíte v Tescu a v Marks & Spencer)
- 1 vejce
- 200g hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- zvolená příchuť (koření, oříšky, sušené ovoce, čokoláda podle chuti)
Příprava jídla:
1. Utřete máslo s cukrem do pěny, až zesvětlá a nabyde. Pak zašlehejte sirup a vejce. Zvlášť promíchejte mouku a kypřicí prášek. Sypkou směs zamíchejte do vaječné hmoty. Nakonec přidejte zvolenou příchuť.
2. Vyválejte z těsta váleček o průměru 5 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do mrazáku.
3. Předehřejte troubu na 170 °C a plech potáhněte pečicím papírem.
4. Vyjměte těsto z mrazáku, odstraňte fólii a váleček nakrájejte na 2 cm silná kolečka. Rozložte je na plech. Ponechte kolem dostatek místa, během pečení se obvod sušenek zvětší.
5. Pečte je 20–25 minut dozlatova. Vyndejte plech z trouby a sušenky nechte pár minut chladnout. Podávejte je teplé. Po vychladnutí je můžete skladovat v uzavřené nádobě nebo v sáčku až týden.