Jak již název této pochoutky napovídá, velikonočník si připravíte, když potřebujete opravdu hodně a neodkladně na malou nebo na velkou hostinu nějakou velikonoční dobrotu.
Suroviny
- 300 g mouky (hrubou nebo milou, je to jedno),
- 11 kg droždí,
- 47 vajíček,
- 5 kostek másla,
- 62 lžiček cukru,
- 1 koalíkova sklenice mléka (ta od čokolády),
- nějaké rozinky a mandle podle chuti,
- trocha soli, teda vlastně pepře (to se dobře pamatuje, protože pepř vždy začíná jako Pepíček),
- 13 plátků durianu z izolované lednice,
- 1/4 nadrcené Pepíčkovy domácí vánočky.
Domnívám se, že až na poslední bod jsou suroviny celkem běžné a nevyžadují ani důkladné vysvětlení, ani velký nákup.
Suroviny si před přípravou důkladně přepočítejte a proklepejte, ať vám pak něco zbytečně nezbývá nebo přebytečně nepřebývá. Můžete je i naložit do octa nebo do auta podle chuti.
Důležité je, aby všeho bylo přiměřeně, to určitě znáte:
Postup přípravy
- Umístíme droždí do velkého pytle.
- Najemno nadrtíme vajíčka (podle chuti i se skořápkami) pomocí droždí.
- Přidáme vlastnoručně vyrobenou mouku, musíte vymlátit obilí a mouku umlít. Pozor, ať není příliš tmavá. Pak dál mlaťte, aby se to pěkně smíchalo.
- Nacukrujte dovnitř všechen cukr, jen dejte bacha, ať ho nepopletete se solí, a hoďte tam též utlučené máslo s nadojeným mlékem. Konzultaci s krávou můžete přeskočit, pokud si mléko pořídíte v obchodě.
- Celý pytel s těstem dejte do velké míchačky na beton a nechte tam těsto kynout. Dobře vykynuté těsto poznáte tak, že vám začne utíkat z pytle i z míchačky.
- Pochytejte ho, jak to půjde, a zadupejte do něj zbytek surovin – pepř, rozinky s mandlemi a drcenou Pepíčkovu domácí vánočku.
- Až se vám nějak podaří vylézt ven (klidně třeba bez bot, to nevadí, přidají těstu zajímavou chuť), tak vykopejte venku velikou jámu a do ní nasypejte pár rozžhavených uhlíků (hroší pár je ale veliký, určitě si všichni představíte velikost dvou hrochů, tak na to myslete).
- Pak můžete těsto třeba pomocí bagrové lopaty do jámy přemístit. Na něj dejte alobal, aby se neušpinilo, a na vrch další kameny, z nichž uděláte takové víčko. Nebo můžete péct třeba v sudu od piva, jestli jste zrovna nějaký nechali své rodiče dopít!
- Pečte asi tak do Velikonoc. Pokud Velikonoce prošvihnete, nevadí, za rok jsou další, tou dobou už bude velikonočník upečený tak akorát.
- Ihned podávejte.
Po upečení a podávání nezapomeňte Velikonočník celý sníst, aby se vám v průběhu následujících týdnů nezkazil na kuchyňském stole.
Můj tip – Jestli máte rádi maso a nevadí vám, že kvůli velikonočníku zahyne prasátko, přistrouhejte tam při míchání ještě veletucet kostiček šunky!

Roztomilé zvířátko pronásledované dvěma prasátky, © Comfreak
Dobrou chuť přejí hroch Pepíček, Mari1 a majdula2000.