Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Recept na sladký život? Čokoláda!

    vydáno  •  Historie · Povolání

    Čokoláda nejen, že je sladká dobrota, ale je bohatá i na živiny, zlepšuje prokrvení, snižuje krevní tlak i riziko cukrovky, stimuluje mozek, pomáhá prevenci infarktu a Alzheimerovy choroby. Dokonce se dokáže chopit i role antidepresiva.

    Čokoláda, © 1v8na

    Za nedlouho bude chodit Mikuláš. Většinu z vás čeká sladká odměna v podobě čokoládových figurek, čokolády nebo různých čokoládových oplatek. Ovšem zamysleli jste se někdy nad tím, jakou má čokoláda historii? Zda jsou o ní nějaké zajímavosti? Já ano a tenhle článek je výsledek mého pátrání o čokoládě.

    Počátky čokolády

    Abychom se dostali k samým kořenům čokolády, musíme se v časem hodně vrátit – a to až o 3000 let zpět, na území Střední Ameriky. Tamní domorodci vyrábějí kakaové placky a nápoje dávno před příchodem Evropanů. Kmen mexických Olméků pěstuje kakaovníky v oblasti deštných pralesů. Se zánikem jejich civilizace ve 4. století před naším letopočtem tuto vznešenou činnost přebírají Mayové. Ti z čokoládových bobů rozdrcených a smíchaných s horkou vodou, kukuřičnou moukou, medem a případně i chilli učiní rituální nápoj. V říši Aztéků jsou pak boby pasovány na platidlo. Tři boby lze směnit za rybu, třicet bobů za králíka a asi stovka za krocana.

    Aztékové věří, že jsou kakaové boby darem od boha moudrosti Quetzalcoatla, který svůj lid naučil přípravě nápoje xocolatl – což je aztécky hořká či kyselá voda. Pro Evropany je až do 16. století kakaovník neznámý. Poprvé se s jeho plody setká Kryštof Kolumbus a to v roce 1502. Když je přiveze do Španělska, nikdo po nich ani nevzdechne. O 17 let později na dvůr aztéckého panovníka Moctezumy II. přijíždí španělský dobyvatel Hernán Cortés. Hořký nápoj, kterým je pohoštěn, mu není příliš po chuti. Když si ho však osladí medem, zcela mu propadne. Po jeho návratu domů se Španělsko stává evropskou kolébkou čokolády a z jejího pití je najednou módní záležitost, která se v následujících letech začne šířit do Evropy.

    Čokoláda v 17. století

    Nyní se přesuneme do Francie. Přesněji do období vlády Ludvíka XIV. do doby zlatého věku. Pozadu nezůstává ani gastronomie. Maršál César du Plessis-Praslin jednoho dne požádá svého šéfkuchaře Clémenta Jaluzota, aby vymyslel nový sladký pokrm. Ten v kuchyni zahlédne svého pomocníka, který do zkaramelizovaného cukru nechtěně upustil několik mandlí. Kombinaci se rozhodne naservírovat maršálovi, který se po ní olizuje od ucha k uchu. Pochoutce se tak začne říkat praslines – tedy pralinky. Do čokoládového kabátku je pak zabalí Belgičan Jean Neuhaus roku 1912.

    Věděli jste, že...
    Rostoucí nadšení z čokolády se šíři Evropou jako mor. Pohltí i španělskou infantku Marii Terezii Habsburskou, která cukrovinku daruje Ludvíku XIV. jako zásnubní dar.

    První čokoládovna v Americe

    Podívejme se na mladou košíkářku, která se jako obyčejně vydává se svým zbožím z městečka Milton na východě Massachusetts do nedalekého Dorchesteru. Dopřeje si krátký odpočinek na břehu řeknu Neponset. Nadechne se, rozhlédne se po okolí po neznámé vůni, která ji udeří do nosu. Na protějším břehu řeky Ir John Hannon drtí kakaové boby. V kapse sice nemá ani penny, zato vyniká ve výrobě čokolády. Drcené kakao zpracuje na hustou směs, kterou následně zchladí v řece. Spolu se svým přítelem, lékařem Jamesem Bakerem, v Dorchesteru již za nedlouho zakládá první The Baker Chocolate Company. Jde o historicky první čokoládovnu v USA:

    Čokoláda v 19. století

    Opět se posunujeme v časem. Dostáváme se do roku 1832 do Rakouska. Zdejší kníže Klemens Wenzel von Metternich ve svém sídle pořádá banket pro vybranou vídeňskou společnost. Sám miluje čokoládu a chce ji nabídnout i svým hostům. Zároveň však chce i překvapit něčím, na co jeho hosté nezapomenou. Jeho zkušený šéfkuchař onemocněl. Co teď? Tak tento úkol přenechá teprv šestnáctiletému nadanému učni Franzi Sachrovi. Ten přání knížete splní výtečně. Po jeho čokoládovém dortu se mohou všichni utlouct. Následně jeho syn recept otce vylepší o čokoládovou polevu a meruňkovou marmeládu a máme na světě pověstný a známý Sachr dort.

    Sacher dort

    V Evropě se těší čokoláda velké oblibě, ovšem stále jen v tekuté podobě. To se změní. Píše se rok 1947, majitelé britské čokoládovny vytvoří první tabulku čokolády. Je však hrudkovitá. Na jemnou strukturu si musíme počkat do roku 1879. Švýcarský výrobce čokolády Rodolphe Lindt zapomene vypnout stroj na její míchání. Ten tak nepřetržitě pracuje celou noc a následující den. Vzniká tak technika která pochoutku změní jednou pro vždy – konšování, během kterého se čokoládová hmota míchá, šlehá a provzdušňuje, a to zpravidla 48–96 hodin při teplotě 50–80 stupňů Celsia.

    Věděli jste, že...
    Čokoláda se ve Velké Británii stává stále žádanějším zbožím. Bohužel stoupá i množství náhražek kvalitních surovin použitých při její výrobě. To změní až Zákon o falšování potravin.

    Eduard Sacher v centru Vídně, nedaleko Vídeňské státní opery, otevírá luxusní Hotel Sacher a vyslouží si nejvyšší možné ocenění – titul Císařského a královského dvorního dodavatele.

    Čokoláda ve 20. století

    Podíváme se i do Prahy. Konkrétně se zaměříme na rodáka z Buštěhradu u Kladna – na Františka Mašnera. Ten má vlohy pro obchod již od dětství. Vyučí se obchodníkem a v roce 1882 si zařídí koloniál se smíšeným zbožím. Koloniál se velkému zájmu netěší. Proto ho Mašner prodává a stěhuje se společně s manželkou na pražské Vinohrady. Mašnerova manželka Albína si v roce 1890 zřídí cukrářskou živnost a v následujícím roce začínají manželé v malé sklepní dílně za svitu petrolejek vařit turecký med a další orientální laskominy. O pět let později se z životnosti stává Továrna na orientálské cukrovinky F. Mašner, hlavní závod na Královských Vinohradech, odštěpný závod v Praze. Následně je rozšířena o zpracování kakaových bobů na čokoládu a čokoládové cukrovinky. V roce 1914 pak Mašner nechává zaregistrovat dnes již světoznámou značku Orion.

    Henri Nestlé – švýcarský podnikatel, který neváhá a vyvine alternativní kojeneckou stravu, která dokáže plně nahradit mateřské mléko. Roku 1875 pak spojí síly s obchodníkem Danielem Peterem. Společně za použití kondenzovaného mléka vyrobí historicky první mléčnou čokoládu. Když umírá, zanechává po sobě firmu, která v oblasti potravinářství nemá ve světě konkurenci. Například v roce 1936 přichází s cukrovinkou Galak – první bílou čokoládou, která ale není vyrobena z kakaových bobů, ale jen z kakaového másla.

    Kousky čokolády

    Věděli jste, že...
    Rok 1913 – Švýcarská společnost Séchaud Fils světu pod názvem Cremor představuje první plněnou čokoládu. Tu vyrábí až do 60. let, kdy po ní převezme štafetu dne známější značka Toblerone.

    Rok 2009 – Celý svět může poprvé oslavit Světový den čokolády, který od té doby každoročně připadá na 7. července. Američané sladký svátek slaví dokonce dvakrát a to 13. září a 28. října.

    Já osobně čokoládu miluju a dokonce jsem měla i brigádu v čokoládovně. Musím říct, že to byl zážitek sám o sobě balit do celofánu figurky ve tvaru čertů, andělů či Mikulášů. A pokud čokolády nemáte stále dost, doporučuji Vám svůj oblíbený film – Karlík a továrna na čokoládu.

    Autorka:
    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (5)

    Příspěvek z 10. prosince 2021 v 15:50.
    laurinka654 v něm napsala:

    No mohla jsi tam dát více obrázků čokolád a taky ke každé něco napsat jinak článek docela dobrý i tam máš aspoň tři a video taky fajn a taky jsi o tom věděla spoustu věcí takže 5 tlapek.

    Příspěvek z 7. prosince 2021 v 15:47.
    Danielenl v něm napsala:

    Takže já budu hoooodně zdravá!;-);-D:-D;-D
    Dávám 5🐾🐾🐾🐾🐾!

    Příspěvek z 5. prosince 2021 v 17:02.
    Hogo v něm napsal:

    Zkus se podívat na cokolada.cz , doporučuji zkusit, sic trošku dražší, čokolády jako Bonnat nebo stellu s granátovým jablkem, obojí výborná čokoláda. Myslím, že mají někde i degustační program, můžeš se klidně přihlásit a nakouknout do jejich tajemství. ;-)