Takže pokud jste se rozhodli palačinky udělat, tak s chutí do toho!
Na těsto na palačinky budete potřebovat:
- 2 vejce (nebo 3 žloutky)
- 500 ml mléka (já dávám ze třetiny vodu)
- 200 g hladké mouky
- trochu cukru (ale ne moc, aby se těsto nepřipalovalo)
- a také špetku soli (to je tolik zrníček, co se vejde mezi ukazováček a palec)
1) Přísady smícháme dohromady. Snažíme se do hladka, aby v těstu nebyly hrudky, a necháme jej odležet tak 10 minut, aby bylo vláčnější. Samozřejmě, pokud nemáte čas, tak tento krok je možné vynechat! Dávejte pozor, aby se v těstu nevytvořily hrudky, je potřeba ho metličkou pořádně rozmíchat.
(Poznámka redakce: Těsto má být spíše řidší, aby se dalo dobře nalévat na pánev.
Je-li moc husté, přidejte mléko.)
2) Smažíme na rostlinném oleji, kokosovém oleji, ale můžeme i na másle. Když je palačinka suchá, můžeme ji opatrně otočit tak, aby se nepotrhala, když se potrhá, nevadí, stejně bude dobrá.
(Poznámka redakce: Suchá = již se nechá pomocí kuchyňského náčiní podebrat a otočit a z vrchu se neleskne těsto, jen tuk na palačince.)
3) Palačinku sundáme z pánve, na talíř si položíme ubrousek a na ten dáme palačinku. Můžete dochutit čímkoliv (marmeláda, skořice, čokoláda, cukr, čerstvé ovocem nebo i naslano).
Nakonec servírujeme.
Když se vám hned napoprvé nepovedou, nezoufejte, s trochou cviku je dovedete až k dokonalosti.