Budeme potřebovat na korpus (vystačí asi na 20 kuliček):
- 125 g změklého másla + na formu
- 1 lžička vanilkového extraktu (koupíte v drogerii)
- 100 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 250 g polohrubé mouky + na formu
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 75 ml podmáslí
- špetka soli
Na krém ganache:
- 200 g kvalitní bílé čokolády (čokoláda může být i hnědá)
- 100 ml smetany
Ostatní:
- papírové tyčinky nebo špejle
- čokoláda na máčení
- barevné sypání
Postup:
1. Korpus
Poznámka: Na korpus můžete použít jakýkoliv váš oblíbený recept. Já postupuji následovně. Předehřejte troubu na 180°, horkovzdušnou na 160°. Vymažte formu máslem a vysypte moukou či vyložte pečícím papírem. Máslo ušlehejte, přidejte vanilkový extrakt a zašlehejte cukr. Do nadýchané směsi přidejte postupně vejce. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a solí a střídavě s podmáslím zapracujte do těsta. Pečte asi 25 minut.
2. Krém
Čokoládu dejte do misky a přiveďte k varu smetanu. Slijte ji na čokoládu a promíchejte, aby se čokoláda rozpustila.
3. Kuličky
Rozdrobte korpus a zapracujte do něj ganache. Vyválejte v ruce asi třícentimetrové kuličky, rozložte je na plech s pečícím papírem a nechte v lednici asi 20 minut ztuhnout. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, do ní namočte konec tyčinky/ špejle a zapíchněte ji do kuličky. Kuličky máčejte do čokolády, nechte okapat přebytečnou čokoládu a na pár vteřin odstavte. Například do sklenice s cukrem, lízátka můžete zapíchnout i do kusu polystyrenu.
Použít můžete zdobení dle libosti. Vedle cukrového posypu třeba kombinujte různé typy (barvy) čokolády, kokos, oříšky, strouhanou čokoládu a jiné.
Doufám, že se vám recept líbil. Přeji hezké tvoření a dobrou chuť.