Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Recept: Výborná dortová lízátka

    Je to vlastně celkem jednoduchý recept. Doufám, že se vám bude líbit. Lízátka můžete darovat a nebo si je udělat jen tak pro radost. Záleží jen na vaší fantazii.

    Základem pěny je ve vodní lázni rozehřátá čokoláda. , © Prima PLAY

    Budeme potřebovat na korpus (vystačí asi na 20 kuliček):

    • 125 g změklého másla + na formu
    • 1 lžička vanilkového extraktu (koupíte v drogerii)
    • 100 g krupicového cukru
    • 2 vejce
    • 250 g polohrubé mouky + na formu
    • 1/2 lžičky kypřícího prášku
    • 75 ml podmáslí
    • špetka soli

    Na krém ganache:

    • 200 g kvalitní bílé čokolády (čokoláda může být i hnědá)
    • 100 ml smetany 

    Ostatní:

    • papírové tyčinky nebo špejle
    • čokoláda na máčení
    • barevné sypání 

    Postup:

    1. Korpus

    Poznámka: Na korpus můžete použít jakýkoliv váš oblíbený recept. Já postupuji následovně. Předehřejte troubu na 180°, horkovzdušnou na 160°. Vymažte formu máslem a vysypte moukou či vyložte pečícím papírem. Máslo ušlehejte, přidejte vanilkový extrakt a zašlehejte cukr. Do nadýchané směsi přidejte postupně vejce. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a solí a střídavě s podmáslím zapracujte do těsta. Pečte asi 25 minut. 

    2. Krém

    Čokoládu dejte do misky a přiveďte k varu smetanu. Slijte ji na čokoládu a promíchejte, aby se čokoláda rozpustila. 

    3. Kuličky

    Rozdrobte korpus a zapracujte do něj ganache. Vyválejte v ruce asi třícentimetrové kuličky, rozložte je na plech s pečícím papírem a nechte v lednici asi 20 minut ztuhnout. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, do ní namočte konec tyčinky/ špejle a zapíchněte ji do kuličky. Kuličky máčejte do čokolády, nechte okapat přebytečnou čokoládu a na pár vteřin odstavte. Například do sklenice s cukrem, lízátka můžete zapíchnout i do kusu polystyrenu. Použít můžete zdobení dle libosti. Vedle cukrového posypu třeba kombinujte různé typy (barvy) čokolády, kokos, oříšky, strouhanou čokoládu a jiné.

    Doufám, že se vám recept líbil. Přeji hezké tvoření a dobrou chuť.

    Autorka:

    Tento článek byl zařazený ke zveřejnění bývalým vedením Alíka, jeho úroveň tedy nemusí odpovídat současným redakčním standardům.

    » přejít do diskuze

    Diskuze k článku  (1)

    zanulka11 v něm napsala:

    juuuuuuuuu

    Mňam 194162526