Co potřebujeme?
- větší hrnec
- 150 gramů uzeného masa
- tři větší brambory
- dvě větší cibule
- jednu plechovku bílých fazolí
- jednu lžíci octa
- jednu lžíci sádla
- 1,5 litru vody
- hrst majoránky
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Ingredience
Postup
Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Nemusí být úplně malé, stačí na větší. Rozdíl je pouze v době vaření (pokud budou kostičky malé, tak budou rychleji uvařené).
Cibuli oloupeme a také nakrájíme (můžou být hrubší kostičky), stejně tak nakrájíme i uzené maso (dle libosti, já nemám rád v polévce velké kousky).
Otevřeme plechovku s fazolemi a vylejeme z ní slaný nálev. Já mám tyto fazole z plechovky rád, ale můžete použít i klasické fazole, které se ovšem musí přes noc namočit do vody.
Priprava
Pokud máte rádi spíše husté polévky, dejte dvě plechovky fazolí, stejně tak můžete použít i více masa.
Připravíme si hrnec a do něho dáme velkou lžíci sádla. Na rozpálený tuk dáme cibuli a cca 10 minut ji restujeme, poté přidáme brambory. Opět krátce orestujeme a zalijeme vodou. Nyní je třeba počkat, až budou brambory měkké.
Zarestovani brambor
Ve chvíli, kdy máme brambory měkké, vezmeme tyčový mixér a důkladně rozmixujeme obsah hrnce (cibuli a brambory). Nyní je polévka zahuštěná.
Rozmixujeme obsah hrnce
Přidáme uzené maso a fazole. Dle chuti osolíme a opepříme. Osobně mám rád, když je tato polévka trochu kyselá, proto dávám jednu lžíci octa. Někteří tam mají rádi i česnek, já ho do ní nedávám. V úplném závěru dochucování přidáme majoránku a ještě 10 minut povaříme.
Finalni dochuceni
Doufám, že tento recept zaujme někoho, kdo nemůže lepek, a bude to pro něho tak trochu novinka.