Těstovinový salát s omáčkou z nivy
Tento recept vařím již dlouhou dobu, je to jeden z mých nejoblíbenějších. Technologický postup a složení jsem si sám vymyslel. U salátů nesnáším především když jsou ve výsledku suché, což se u tohoto stát nemůže. Zárukou toho, že salát nebude suchý, je velké množství omáčky.
Co potřebujeme?
- 1 konzervu kukuřice
- 1 cibuli
- 4 rajčata
- 2 papriky
- 1 l mléka
- 1 kg kuřecích prsou
- 200 g nivy
- 100 g másla
- 500 g těstovin dle svého výběru
- olej na smažení
- tři lžíce hladké mouky
- dvě lžičky bazalky
- sůl dle chuti
Nakrájíme rajčata a papriky na malé kostičky, společně s kukuřicí dáme do větší misky.

Zelenina na salát
Uvařené a studenou vodou propláchnuté těstoviny přimícháme k zelenině.

Zelenina s těstovinami
Kuřecí maso nakrájíme na malé kostičky. Na pánev dáme trochu oleje a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a dál opékáme, dokud nebude hotové. Následně přidáme ke směsi.

Kuřecí maso

Omáčka z nivy
Připravíme si hrnec, do kterého dáme 100 g másla a necháme na mírném ohni rozpustit. K rozpuštěnému máslu dáme tři lžíce hladké mouky a zhruba minutu řádně mícháme, aby se nám to nepálilo. Přilijeme 1 litr mléka a vaříme minimálně 25 minut, aby se nám omáčka pořádně provařila.
Před koncem přidáme nastrouhanou nivu. Nelekejte se, že omáčka nebude pořádně hustá. Hotovou omáčku vylijeme k těstovinám s masem a zeleninou a pořádně promícháme. Salát necháme vychladnout a poté můžeme servírovat buď teplý, nebo studený.