Letos jsme s rodinou nasbírali celkově asi 2 kilogramy šípkových plodů. Z 1,5 kilogramu jsem uvařil šípkový protlak, který jsem rozdělil na dvě části. Jednu jsem zpracoval na čistě šípkovou marmeládu a druhou potom na šípkovou marmeládu s přídavkem jablka. Zbývající šípek jsem vysušil v sušičce, abychom si z něj mohli v zimě připravit zdravý čaj.
Šípek je souplodí nažek keře růže šípkové, obyčejně se ale říká, že je to její plod. Má typickou červenou barvu, ale některé druhy vytvářejí šípky oranžové nebo tmavě fialové až skoro černé. Jejich povrch může být hladký nebo také ostnatý.
Léčivý význam šípků je známý už od středověku. Obsahují mnoho vitamínu C, ale také A, B1, B2, B3 a K. Obvykle se tyto plody sbírají na podzim a vyrábí se z nich sirupy, marmelády, víno nebo se využívají na čaj. Lze z nich ale také připravit pověstnou šípkovou omáčku. Kromě chřipky a nachlazení šípek pomáhá i třeba při paradontóze a onemocnění dásní.

Šípek
Na šípkovou marmeládu
Ingredience
- šípky
- horká voda
- cukr
Jak na to
Surovin pro přípravu moc nepotřebujeme, o to náročnější je ale potom samotná výroba. Ve většině receptů se musí každý šípek zvlášť rozříznout a malou lžičkou se dlabou zrníčka uvnitř. Mně se to dělat nechtělo, proto jsem jenom odřízl „bubáka“ a stopku.

Okrajování šipků
Šípky potom opláchneme a dáme je vařit. Na množství vody příliš nezáleží, hlavní je, aby byly šípky ponořené a vařily se. Kdyby se náhodou vyvařila, přilijeme další.

Uvařený šípek
Po uvaření doměkka, trvá to asi půl až tři čtvrtě hodiny, šípky přendáme do robota a rozmixujeme na kaši. Pak si připravíme misku a nad ni pevný kovový cedník. Do něj přesuneme šípkovou drť a propasírujeme neboli promačkáme skrz něj do misky. Nejlépe to jde kulatou dřevěnou vařečkou, ale určitě jde použít i třeba lžíce.
Pasírování přes plátno nebo starou utěrku moc nedoporučuju. Jde to hodně ztěžka a když to potom vyperete, štětinky, které šípek má, vám tam stejně zůstanou, takže to akorát tak zničíte.

Rozmixovaný šípek
Drť, která zbyde po pasírování, přendáme do jiné misky. Když máme protlačené všechno, prolijeme sítko ještě trochou vody. Na zrníčkách totiž ještě spousta dužiny zůstává, tak ať se o ni nepřipravíme. A ještě to trochu promačkáme. Výsledkem této dřiny je protlak, který připomíná kečup.

Šípkový protlak
Ten si přendáme do hrnce a přidáme na čtyři díly tohoto protlaku jeden díl krystalového cukru (takže když si vyberu, že jeden díl bude třeba 50 gramů, tak na 200 gramů protlaku bude 50 gramů cukru). Společně zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Ochutnáme, jestli nám vyhovuje sladkost/kyselost marmelády, a pokud ano, tak ji opatrně přelijeme do vysterilizovaných skleniček, které dáme dnem vzhůru.

Šípková marmeláda
Šípková marmeláda s jablky
Ingredience
- šípkový protlak podle receptu výše
- jablka
- cukr
Jak na to
Jablka si oloupeme a nakrájíme na menší kousky do hrnce. Podlijeme trochou vody, aby se nám nepřipalovala, a dáme je vařit pod pokličku. Hlídáme, aby se voda nevyvařila – většina jablek pustí ještě vlastní šťávu, takže tento problém nenastane, ale záleží na odrůdě, která se použije.
Jablka vaříme doměkka. Potom je v robotu rozmixujeme na pyré a přimícháme k šípkovému protlaku.

Jablečné pyré
Promícháme a podle chuti přidáme cukr. Opět záleží na odrůdě jablek, pokud jsou hodně sladká, tak třeba nebude nutný vůbec. Společně prohřejeme a poté nalijeme do vysterilizovaných skleniček, které následně dáme dnem vzhůru.

Šípková marmeláda a šípková marmeláda s jablky
Šípkový čaj
Ingredience
- šípky
- horká voda
- med (podle chuti)
Šípky na čaj u nás doma sušíme v sušičce na ovoce při teplotě 70 °C. Trvá to opravdu hodně dlouho, protože šípek musí být tvrdý na dotek. Já jsem třeba tuto várku sušil přes 30 hodin a některé šípky jsem musel dosoušet zvlášť. Hodně to závisí na velikosti šípků a na tom, jak jsou dužnaté.
Místo sušičky jde sušit i v troubě, je ale potřeba ponechat trochu otevřená dvířka, aby vlhkost ze šípků mohla volně odcházet. Důležitá je především teplota, která by se měla pohybovat mezi 60 až 70 °C. Při nižší by šípky mohly plesnivět a při vyšší se zase spálit.
Šípkový čaj se potom připravuje tak, že se vezme několik šípků a rozdrtí se na dno hrníčku. A pak už se jenom zalijí horkou vodou. Čaj je výborný s medem.

Šípek v sušičce