Slaný závin se šunkou a sýrem
Dříve jsem moc nevěřil tomu, že slaný závin může být chutný. Myslel jsem si, že šunka a sýr, který se tam dává, patří spíše na pečivo k snídani. Od mala jsem měl totiž mylně vsugerováno, že se z listového těsta dělá pouze štrúdl, což ale není pravda.
Je několik variant na pečení slaných dezertů z listového těsta. Zvolil jsem tento, jelikož mě docela příjemně překvapil a po upečení si ho můžeme nakrájet a dát jako občerstvení třeba při nějaké oslavě. Kdo by si chtěl trochu pohrát, aby na stole vypadal slaný dezert kreativně, může zvolit třeba pečené šneky, které jsou ze stejných surovin, ale liší se tvarem.
Co potřebujeme?
- balení listového těsta
- salám dle vlastního výběru
- sýr eidam
- jednu větší cibuli
- jedno vejce
- koření – oregano
- kečup
- olej
Listové těsto si rozložíme na vál a potřeme kečupem. Já kupuji listové těsto už rozválené, ale můžeme si ho koupit celé a rozválet si ho sami, je s tím však víc práce.

Listové těsto potřené kečupem
Na kečup dáme libovolné množství salámu a sýra. Já nejraději používám měkké salámy – šunkový salám, gothaj nebo i slaninu. Kdo chce, může dát přednost spíše suchým salámům jako třeba turistický nebo lovecký.

Listově těsto s kečupem, sýrem a salámem
Na oleji orestujeme na malé kousky nakrájenou cibuli dorůžova. Slaný závin jsem dělal několikrát i bez ní, ale zjistil jsem, že cibule tomu dodá ojedinělou a výraznou chuť.

Orestování cibulky
Na závěr přidáme cibuli a lehce posypeme oreganem.

Listově těsto s orestovanou cibulkou a oreganem
Teď už jen těsto zavineme do válečku a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C na cca 30 min.

Slaný závin
Sladké taštičky s pudingem a marmeládou
Nejznámější sladký dezert z listového těsta je štrúdl, ve kterém jsou strouhaná jablka, k nimž se můžou přidat i různé další dobroty, třeba oříšky či rozinky. Proto jsem se rozhodl zkusit něco jiného. Často si možná mnozí lámou hlavu, co jednoduchého udělat k odpolední kávě, jestliže se vám nechce zrovna péct s nějakým složitějším dezertem nebo koláčem.
Tyto jednoduché taštičky se dají přirovnat k oblíbeným tzv. „minitkám“, které se prodávají na většině velkých vlakových nádraží. Můžeme je znát s různými náplněmi jako třeba tvaroh, čokoláda, malina nebo vanilka. My si ukážeme domácí taštičky s vanilkovým pudingem a jahodovou marmeládou.
Co potřebujeme?
- balení listového těsta
- vanilkový puding
- jahodovou marmeládu
- jedno vejce
Jako první si musíme uvařit vanilkový puding. Stačí nám bohatě jeden sáček. Návod je uveden na zadní straně každého sáčku. Uvařený puding necháme vychladnout a dáme ho do lednice, aby ještě zhoustnul.

Vanilkový puding
Listové těsto si rozložíme na vál a rozdělíme na 6 obdélníčků. Do každého uděláme nožem 5 řezů (viz obrázek).

Příprava listového těsta na šátečky
Na připravené obdélníčky dáme vanilkový puding a na něj trochu marmelády. Náplň dáme alespoň 1,5 cm od okraje. Musíme však dávat pozor, aby tam té náplně nebylo moc, v troubě by totiž mohla vytéct.

Náplň do šátečků
Obdélníčky přehneme a vidličkou zamáčkneme okraje. Poté dáme na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby na cca 20 minut při teplotě 200 °C.

Šátečky potřené vajíčkem

Šáteček