Alík

  • Alíkoviny
  • Klubovna
  • Hry
  • Nástěnky
  • Soutěže
  • Vtipy
  • Poradna
  • Copak hledáme:
    Kde hledáme: Přihlášení uživatelé mají lepší možnosti hledání.
    Jsi tu poprvé?

    Alíkovina

    Slavní mývalové z Ostrova

    vydáno  •  Příroda · Zvířata
    Jak se dostat do médií, s tím si zpravidla lámou hlavu celá oddělení PR agentur (public relations). Návodů jak „zaručeně“ připoutat zájem novinářů mají v zásobě hodně. Jenže občas zafunguje náhoda, která mediální slávu přinese někomu docela jinému...

    Ekocentrum Ostrov, © Radkaa

    Například ve filmech uvedených v rámci doprovodného programu na 39. dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana v Ostrově hráli angorák, špaček, opičky, želva, krokodýl, kůň, psi, medvědi. Největší mediální hvězdou ostrovského podzimu se však stali mývalové! Jak je to možné?

    Vždyť mývalů u nás rozhodně není málo. Kromě zoologických zahrad se dokonce občas vyskytují i ve volné přírodě. Jenže tihle nezbedové utekli (nebo se ztratili) z čerstvě otevřeného Ekocentra dřív, než mohl být slavnostně pokřtěni. A tak se v jejich příbytku objevil náhradní páreček.

    Jen co byli noví obyvatelé Ekocentra slavnostně v rámci festivalu pokřtěni jmény, která navrhly děti – Oťas a Manka - dal o sobě vědět původní pár. Upozornil na sebe „návštěvou“ kurníku, kde zardousil slepice.

    Jenže už měl smůlu. Jeho „bydliště“ v Ekocentru už bylo obsazené a tak nezvedení mývalové museli putovat do svého původního domova v chomutovském Zooparku.


    Mýval severní (Procyon lotor; možno také Medvídek mýval) je středně velký savec, který obývá Severní Ameriku a je od 30 let 20. století uměle vysazen i v Evropě. V České republice ho můžeme potkat hlavně na Šumavě, ale chová se i jako domácí zvíře.

    Mývala severního řadíme do čeledě Medvídkovitých (Procyonidae), do které patří ještě dalších šestnáct druhů, z nichž je většina chráněna. Mýval severní, který se označuje jako „málo dotčený druh“, ohrožen není, a je v této čeledi spíše výjimkou.

    Mývalové jsou všežraví a živí se převážně rybami, žábami, drobnými savci, raky, hmyzem, ořechy, žaludy, semeny a zbytky lidské potravy. K páření dochází koncem zimy, březost trvá 60-70 dní a počet mláďat se pohybuje od 3 do 5; ta se rodí od dubna do června.

    Více informací o mývalech najdete ve Wikipedii.

    Ekocentrum Ostrov
    Prohlídky ekocentra pro veřejnost: ve všední dny od 14.00 do 18.00 hodin, soboty a neděle od 10.00 do 18.00 hodin.
    Ekocentrum najdete na okraji Zámecké zahrady v Ostrově: Ekocentrum MDDM Ostrov, Klášterní, 363 01 Ostrov.

    Autor:

    Tento článek byl zařazený ke zveřejnění bývalým vedením Alíka, jeho úroveň tedy nemusí odpovídat současným redakčním standardům.

    » přejít do diskuse

    Diskuse k článku  (0)

    O tomto článku zatím nikdo nediskutuje. Buď první!