Co je k tomu potřeba?
- 2krát 30% smetana na šlehání
- 900 g hladké mouky
- 500 g másla v kostce
- moučkový a vanilkový cukr na obalování
Postup:
Do mísy dáme mouku, přidáme změklé máslo (máslo musí být opravdu měkké, aby se s ním dalo pracovat) a dvě šlehačky. Všechno nejprve vařečkou a později ručně promícháme, aby z toho vzniklo něco jako těsto na linecké cukroví. Výsledné těsto musí být vláčné a měkké. Vůbec by se nemělo lepit, pokud se těsto lepí, musíte ho ještě propracovat, případně přidat trochu mouky.
Na pomoučené desce si těsto rozválíme. Vykrajujeme libovolné tvary. Můžeme udělat třeba malá drobná kolečka, ta jsou podle mě nejlepší.
Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Cukroví se peče do té doby, než zezlátne. V průběhu pečení si musíme připravit směs moučkového a vanilkového cukru na obalování. Obalujeme hned po upečení, dokud je těsto ještě horké, aby se na něj cukr nalepil.
Necháme vychladnout a můžeme jíst! Mně osobně cukroví chutná více neobalené, ale vám to může chutnat jinak.